časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Američtí vědci vyvinuli novou technologii k léčbě zranění

30. 11. 2016 | Washington State University | news.wsu.edu

Tým výzkumníků z Washington State University provedl test, v jehož rámci dokázal pomocí slabého elektrického proudu zneškodnit bakterii Pseudomonas kmen PAO1 rezistentní vůči běžným lékům. Tato technologie může být použita k léčbě chronických infekcí.

Výše uvedené bakterie způsobují chronické a velmi závažné infekce u lidí s onemocněním plic, jako je např. cystická fibróza a u pacientů s chronickým zraněním. Často jsou také příčinou zápalu plic u lidí, kteří jsou trvale připojeni na dýchací přístroje a infekce u osob trpících popáleninami.

Nová technologie k léčbě zranění

Ve své nové studii výzkumníci použili jakýsi typ elektronické leukoplasti vyrobené z vodivého uhlíkového vlákna a antibiotikum k léčbě těchto odolných buněk.

Leukoplast generuje elektrický proud, který na jejím povrchu vytváří nízkou a konstantní koncentraci peroxidu vodíku. Peroxid vodíku poté, jakožto účinný dezinfekční prostředek, narušuje základní vrstvu biofilmu a odstraňuje buňky bakterie a DNA. Antibiotikum se poté snadněji a efektivněji vypořádá s bakteriemi.

Celý článek na Washington State University

Image Credit: Washington State University

-jk-