časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Alternativa kůže vyráběná z houby

9. 9. 2020 | Phys.org | www.phys.org

Tradiční kůže a její alternativy jsou tradičně získávány zpracováním zvířat a syntetických polymerů. Kůži lze považovat za vedlejší produkt masného průmyslu, ačkoliv v posledních letech vyvstávají v této oblasti otázky etického a environmentálního dopadu. Na druhou stranu výroba syntetické kůže z plastů, například polyvinylchloridu (PVC) či polyuretanu (PU), je závislá na použití chemikálií.

Udržitelnou alternativu výše uvedených představují materiály vyráběné z hub, jež, obecně řečeno, nemají prakticky žádnou uhlíkovou stopu a po skončení životnosti je lze snadno zlikvidovat,“ uvedl Alexander Bismarck z Fakulty chemie při Vídeňské univerzitě.

Alternativa kůže z hub

Alternativy kůže lze vyrábět z hub pomocí upcyklace nízkonákladových vedlejších produktů zemědělství a lesnictví (např. pilin). V rámci aktuálního výzkumu se vědci zaměřili na udržitelnost hovězích a syntetických kůží a představili přehled prvotních poznatků o komercializaci těchto alternativ kůže. Při výrobě materiálů představuje dle autorů studie největší výzvu dosažení uniformního podhoubí s konzistentní tloušťkou, barvou a mechanickými vlastnostmi.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Pixabay

-jk-