časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Algoritmus pomáhá robotům předpovídat pohyb lidí

12. 6. 2019 | MIT | www.mit.edu

V roce 2018 spojili výzkumníci MIT své síly s automobilkou BMW, aby otestovali chování robotů a lidí pracujících na jedné montážní lince. Cílem těchto pokusů bylo vyzkoušet nový algoritmus, který robotům napovídal, kdy se v jejich cestě vyskytuje člověk, jemuž se měli vyhnout.

Robot byl naprogramován tak, že pokud jeho cestu zkřížil jeden z pracovníků, měl se na okamžik zastavit. Z pozorování však vyplynulo, že robot často zatuhl na místě – možná až z přílišné opatrnosti – dlouho před tím, než jeho dráhou někdo prošel. Pokud by k takovému chování docházelo v reálném provozu, způsobilo by to zbytečné prodlevy, které by v konečném důsledku zapříčinily neúčinnost takového řešení.

Algoritmus pro pohyb robotů

Členové identického týmu výzkumníků MIT nyní přišli s řešením: algoritmem, který přesně a v reálném čase srovnává trajektorie a umožňuje tak přesné předpovídání pohybu. Na základě těchto zjištění poté akurátně načasuje pohyb osob s pohybem robota. Jakmile výzkumníci aplikovali nový algoritmus na testované roboty, ukázalo se, že robot jednoduše pokračoval v pohybu a byl pryč dlouho před tím, než mu cestu zkřížil člověk.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-