časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Adventní seminář v Berouně

12. 12. 2015 | Ing. Josef Košťál | ELEKTRO | www.odbornecasopisy.cz/elektro/

Ve středu 9. prosince 2015 se konalo v Berouně tradiční v pořadí již 16. odborné setkání elektrotechniků. Jeho pořadatel – vzdělávací agentura UNIT Pardubice – se tentokrát zaměřil na problematiku bezpečnosti strojních zařízení. Generální partnerem byla letohradská firma OEZ.

Cílem bylo předat účastníkům semináře aktuální informace o povinnostech provozovatelů strojních zařízení, o stanovení rizik souvisejících s provozem strojních zařízení, o kontrolách bezpečnosti provozu, měřeních při kontrolách strojů, ale také o platné legislativě a souvisejících normách. Jako přednášející se na této akci prezentovali Ing. Josef Vozobule (vedoucí TIČR, Liberec), Ing. Jan Krejčí (OEZ, Letohrad), Aleš Procházka (revizní technik, Mladá Boleslav) a Ing. Leoš Koupý (ILLKO, Blansko).

Problematika bezpečnosti strojních zařízení byla díky velmi dobře zvolené skladbě přednášek zmapována v širším kontextu a probrána hned z několika úhlů pohledu. Josef Vozobule se ve své přednášce zaměřil na oblast české a evropské legislativy a na jejich vazby, ale také na stanovení rizik a související normy. Jan Krejčí se věnoval principům volby jistících přístrojů a Aleš Procházka provozování strojních zařízení v praxi. Přednáškový blok uzavřel Leoš Koupý, který seznámil účastníky s principy správného měření při kontrolách na strojních zařízeních.

Na programu tohoto semináře byly kromě odborných přednášek a diskusí s přednášejícími také výstavka elektrotechnických výrobků a služeb známých firem (OEZ, ILLKO, APOS, EPM, EN-Centrum, GMC aj.) a prodej odborné elektrotechnické literatury z dílny nakladatelství IN-EL.

Seminář, který byl určen pro provozovatele strojních zařízení, projektanty, revizní techniky, pracovníky montážních firem a další elektrotechnické profese, měl velmi dobrou úroveň a potěšující byla také velká účast elektrotechniků. A co plánuje Unit na začátek roku 2016?

Je to především lednový 52. ARTEZ, který se bude konat pod odbornou patronací Ing. Miloslava Valeny na VŠE Jižní Město v Praze (26. až 27. 1. 2016), a únorový odborný seminář v pražském hotelu Pramen (17. 2. 2016), jehož odborným garantem je JUDr. Zbyněk Urban. Podrobnější informace o těchto dvou významných akcích budou uvedeny v časopise Elektro 1/2016, které vyjde 11. ledna.

(text, foto a video Kl)