časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ABB rozšiřuje nabídku malých robotů o rychlý a výkonný model IRB 1300

13. 12. 2020 | ABB s.r.o. | www.abb.com

IRB 1300 výrazně zkracuje cyklové časy a zároveň disponuje výjimečnou nosností ve své třídě, dosahem i přesnou trajektorií pohybové dráhy. Díky nízkým nárokům na zástavbový prostor zvyšuje produktivitu a flexibilitu výrobních linek.

Společnost ABB rozšiřuje nabídku malých šestiosých průmyslových robotů a uvádí na trh typ IRB 1300. Tento robot splňuje požadavky na rychlost procesu a na prostorově úsporné provedení, je schopen rychle manipulovat těžkými předměty i díly složitých a nepravidelných tvarů.

IRB 1300 navazuje na úspěšnou řadu robotů IRB 1600. Při nosnosti do 10 kg nabízí o 27 % kratší časy cyklu, je o téměř 60 % lehčí a 83 % menší než IRB 1600. Vzhledem k instalační ploše o rozměrech 220 mm x 220 mm je určen k použití v prostorově náročných podmínkách, a tudíž lze tedy instalovat větší počet robotů.

Podle Antti Matianlariho, produktového ředitele ABB Robotika, představuje IRB 1300 velmi zajímavý doplněk do firemního portfolia malých průmyslových robotů. „Díky němu můžeme nyní nabídnout větší kapacitu a vyšší výkonnost. Navrhli jsme ho pro zákazníky, kteří od robotů požadují rychlost a přesnost při manipulaci s těžkými i tvarově složitýmiobjekty, a to i v prostorově omezených podmínkách.“

Díky vyšší nosnosti a delšímu dosahu lze tento robot nejlépe využít při manipulaci s materiálem, obsluze strojů, leštění, montáži a testování, v oblasti elektroniky, potravinářském a farmaceutickém průmyslu, pro logistické, zpracovatelské a balicí aplikace.

IRB 1300 je k dispozici ve třech hlavních variantách - 11 kg/0,9 m, 10 kg/1,15m a 7 kg/1,4 m. Varianta s nosností 11 kg při dosahu 0,9 m má lepší vlastnosti než ostatní modely z kategorie malých robotů.

Robot je vybaven kontrolérem řady OmniCore™, a proto nabízí nejen pokročilejší systém řízení pohybů, ale i nejpřesnější pohybovou dráhu. To ho předurčuje k využití v širokém spektru aplikací (např. leštění či dodávka materiálů pro obráběcí stroje).

Kontrolér OmniCore je navíc možné vybavit řadou volitelného vybavení, včetně komunikačních protokolů sběrnice Fieldbus, integrovaného kamerového systému a technologie ABB Force Control. Nabízí také jednoduché uživatelské rozhraní pomocí intuitivní ovládací jednotky FlexPendant, která má široký vícedotykový displej se standardními pokyny jako např. „pinch“, „swipe“ a „tip“, což uživatelům umožňuje rychle a snadno se v programování a obsluze robotu zorientovat.

IRB 1300 má 20 digitálních vstupů a výstupů, které umožňují použít sofistikovanější upínače nebo koncové efektory a díky současné manipulaci s větším počtem obrobků poskytují uživateli možnost zvýšit produktivitu.

Stupeň krytí je standardně IP40. Robot IRB 1300 je možné dodat i v provedení s krytím IP67, které ho proti vniknutí cizích těles a kapalin chrání výrazně více, nebo v provedení Foundry Plus2, jež je určeno pro práci v mimořádně těžkých provozních podmínkách, např. ve slévárnách a kovárnách. Je možné ho také dodávat v provedení podle požadavků ochranné normy IPA Clean Room.

Bližší informace o IRB 1300 najdete zde.

Tiskové materiály ABB