časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

800 Gbit/s ethernet na dosah ruky

7. 6. 2021 | Phys.org | www.phys.org

Pozoruhodný nárůst datově náročných služeb v posledních letech, včetně streamování videa ve vysokém rozlišení a konferencování na dálku, podle expertů předznamenává, že letos dosáhneme hranice 27 % CAGR (složená roční míra růstu) v oblasti infrastruktury cloudových služeb. Zatímco se tedy velké oblibě těší 400 Gbit/s ethernet, pro vyhovění rapidně narůstajícím nárokům na přenos dat bude nezbytné v co nejkratším časovém horizontu připravit přechod na 800 Gbit/s ethernet.

Jednu z možností představuje instalace více 100 Gbit/s optických rozhraní. Další alternativu představuje metoda vědeckého týmu společnosti Lumentum, který vyvinul optické řešení využívající čtyři 200 Gbit/s linky. Tento přístup vyžaduje méně hardwarových součástek a zajišťuje vyšší spolehlivost přenosu při nižších výrobních nákladech.

Rychlý ethernet

K dosažení vysoké rychlosti a širokého frekvenčního pásma použil vědecký tým speciální elektroabsorpční laser schopný přenosu 224 Gbit/s signálu na vzdálenost 2 kilometrů, což je přenosová vzdálenost, kterou vyžadují moderní velká datová centra. Tento typ laseru má nižší kapacitní odpor a reaktanci a tudíž na oplátku vyšší výkon a šířku pásma.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Unsplash

-jk-