časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

3D tištěné předměty schopné monitorování a ukládání dat

11. 10. 2018 | University of Washington | www.washington.edu

Levná a snadno přizpůsobitelná, 3D tištěná zařízení jsou perfektním řešením pro asistivní technologii, jako například protézy nebo „chytré“ lahvičky na léky, které pomáhají pacientům při užívání léků na denní bázi. Tyto plastové části však nejsou vybaveny žádnou elektronikou, což znamená, že nedokáží sledovat, jakým způsobem je pacient používá.

Inženýři Washingtonské univerzity nyní vyvinuli 3D tištěné zařízení, které dokáže monitorovat způsob, jakým je používáno a ukládat tato data – a to bez baterií nebo elektroniky. Systém namísto toho využívá techniku zvanou zpětný rozptyl, při níž zařízení ke sdílení informací využívá odraz signálu, který je k němu vysílán anténou.

3D tištěné předměty

Naším cílem je vytvořit dostupnou asistivní technologii pomocí 3D tisku, postrádáme však jednoduchý způsob, jak získat informace o využití zařízení uživateli,“ uvedla jedna z autorek studie Jennifer Mankoffová, profesorka Školy informačních technologií a inženýrství Paula G. Allena při Washingtonské univerzitě. „Co kdybychom zkonstruovali zařízení bez obvodů schopné uchovávat data, které bychom mohli jednoduše vytisknout na dostupné 3D tiskárně podle požadavků pacienta? Právě to bylo cílem našeho výzkumu.“

Celý článek na University of Washington

Image Credit: Mark Stone/University of Washington

-jk-