časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

3D tištěné plasty s vysoce výkonnými elektrickými obvody

6. 11. 2019 | Rutgers University | www.rutgers.edu

Inženýři z americké Rutgers University použili 3D tiskárnu k vytištění plastů se zabudovanými vysoce výkonnými elektrickými obvody a otevřeli tak pomyslné dveře výrobě menších a všestrannějším dronům či menším satelitům, biomedicínským implantátům a chytrých strukturám.

Výzkumníci použili pulzy vysokoenergetického světla ke spojení drobných stříbrných drátů a vytvoření obvodů s 10násobnou vodivostí ve srovnání s dostupnými moderními řešeními. Navýšení vodivosti umožňuje inženýrům snížit spotřebu energie, prodloužit životnost zařízení a zvýšit jeho výkon. Výsledky studie byly zveřejněny v časopise Additive Manufacturing.

3D tištěné plasty s elektrickými obvody

Naše řešení lze použít k vývoji integrované jednotky – pomocí 3D tisku a intenzivních pulzů světla ke spojení stříbrných nanočástic – pro elektroniku,“ uvedl jeden z autorů studie Rajiv Malhotra, odborný asistent na Oddělení mechanického a leteckého inženýrství Fakulty inženýrství při Rutgers University–New Brunswick. Do budoucna plánují výzkumníci vyrábět 3D interní obvody s ještě lepší vodivostí uvnitř flexibilních 3D struktur.

Celý článek na Rutgers University

Image Credit: Md Naim Jahangir

-jk-