časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

3D tištěné biomateriály pro tkáňové inženýrství

30. 11. -0001 | Medical Xpress | www.medicalxpress.com

Když se kostní defekty nehojí přirozenou cestou, nastupuje na scénu tkáňové inženýrství – rozvíjející se obor ortopedie –, který kombinuje vědu o materiálech, tkáňové inženýrství a regenerativní medicínu k usnadnění hojení kostí. Použití tkáňového inženýrství k nápravě kostních defektů není dosud zcela běžné v klinické praxi. Vědci po celém světě tak hledají nové způsoby, jak to změnit.

Jedním ze způsobů by se mohl stát cenově dostupný 3D tisk, který kombinuje ekonomické techniky a bioinkoust k vytvoření základní předlohy pro nové kosti. Struktura kosti je velmi komplikovaná – bioinženýři Pensylvánské státní univerzity nyní vyvinuli kompozitní inkoust vyrobený ze tří biokompatibilních materiálů, konkrétně PCL, PLGA a hydroxylapatitu (HA) částic, k 3D tisku porézních kostních konstruktů.

3D tištěné biomateriály

Zkombinovali tak mechanickou sílu kosti a biodegradaci a řízený hojivý růst (osteokondukce) pro asistovanou přirozenou nápravu kostí. Výzkumníci zkonstruovali speciální mechanický vytlačovací systém, který následně připevnili na již dříve vyvinutou víceramennou biotiskárnu (MABP), jež je určena k výrobě 3D konstruktů.

Celý článek na Medical Xpress

Image Credit: Journal of Materials Research

-jk-