časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

3D tištěná vakcínová náplast nabízí bezbolestnou vakcinaci

27. 9. 2021 | University of North Carolina at Chapel Hill | www.unc.edu

Vědecký tým z Stanford University a University of North Carolina at Chapel Hill vytvořil 3D tištěnou vakcínovou náplast, která skýtá až 10násobně vyšší úroveň ochrany ve srovnání s aplikací vakcíny injekčně do svalu. Trik spočívá v aplikaci vakcínové náplasti přímo na kůži hemžící se imunitními buňkami, které vakcína cíleně vyhledává.

Výsledná imunitní odezva výrazně převyšuje možnosti aplikace vakcíny jehlou do ramene, jak je dnes běžné. Snadné použití a vysoká účinnost vakcínové náplasti nabízí bezprecedentní řešení aplikace vakcín, které se obejde bez bolestivých následků, je neinvazivní a snadno aplikovatelné každým jednotlivcem v pohodlí domova.

3D tištěná náplast s vakcínou

Zatímco náplasti s mikrojehlami jsou v hledáčku vědecké obce již několik desítek let, aktuální výzkum překonává mnoho výzev díky použití 3D tisku, který umožňuje snadné přizpůsobení jehel a zaměření na jednotlivé typy virů. Vakcínové náplasti s mikrojehlami pokrytými látkami pro vakcinaci, které se po aplikaci rozpustí v kůži, lze snadno přepravovat bez speciálních požadavků.

Celý článek na University of North Carolina at Chapel Hill

Image Credit: University of North Carolina at Chapel Hill

-jk-