časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

3D tiskárna s dosud nevídanou rychlostí tisku velkých objektů

18. 10. 2019 | Northwestern University | www.northwestern.edu

Výzkumníkům Severozápadní univerzity se podařilo vyvinout nový typ futuristické 3D tiskárny, která dokáže vytisknout objekt velikosti dospělého člověka v průběhu několika málo hodin.

Nová technologie, nazvaná HARP (z anglického „high-area rapid printing“, tedy rychlý velkoplošný tisk), umožňuje rekordní výkonnost dovolující vyrábět produkty na vyžádání. V průběhu posledních 30 let se veškerá snaha v oblasti inovace 3D tisku soustředila na posouvání limitů starších technologií. Snaha o tisk co největších objektů však s sebou nese daň v podobě pomalejšího tisku, nižší výkonnosti a rozlišení. Díky HARP technologii odpadá potřeba těchto kompromisů a výrobky tak lze produkovat rychle a ve vysokém rozlišení.

Rychlá 3D tiskárna

Zkonstruovaný prototyp 3D tiskárny s HARP technologií má výšku 4 metry a může se pochlubit tiskací základovou deskou o velikosti 1,9 m2. Výrobní kapacita 3D tiskárny je necelý jeden metr za hodinu, což je rekordní číslo na poli technologií 3D tisku. Znamená to, že tiskárna zvládne tisknout jednotlivé objekty nebo více součástek různých velikostí najednou.

Celý článek na Northwestern University

Image Credit: Northwestern University

-jk-