časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Základní zapojení instalačních obvodů (13. část)

|

Zapojení se stykači 8
 

Spouštění třífázového asynchronního elektromotoru hvězda-trojúhelník s použitím stykačů:

a) ... a brzdění DC proudem ovládané tlačítkem na výdrž
 

Funkční postup varianty a)

Stisknutím a podržením zapínacího tlačítka SB2 se sepne stykač KM3 v zapojení do hvězdy a následně stykač KM1 přes rozpínací (aretační) kontakt stykače KM4 a spínací kontakt stykače KM3.
 
Elektromotor se rozeběhne v zapojení do hvězdy. Po uvolnění tlačítka SB2 vypne stykač KM3 a sepne stykač KM2 v zapojení do trojúhelníku přes rozpínací kontakty stykače KM4, spínací kontakt stykače KM1 a rozpínací kontakt stykače KM3. Elektromotor M1 přepne z hvězdy do trojúhelníku.
 
Vypnutí motoru provedeme vypínacím tlačítkem SB1. Stisknutím a podržením vypínacího tlačítka SB1 se sepne stykač KM4, přes který probíhá brzdění DC proudem 24 V, a následně sepne stykač KM3 v zapojení do hvězdy. Brzdění motoru ukončíme uvolněním vypínacího tlačítka SB1. Provozní stavy jsou signalizovány světelnou signalizací.
 
b) ... s použitím časového relé a brzdění DC proudem ovládané tlačítkem na výdrž
 

Funkční postup varianty b)

Stisknutím zapínacího tlačítka SB2 se sepne hlavní stykač KM1 přes rozpínací kontakt stykače KM4. Následně sepne stykač KM3 v zapojení do hvězdy a časové relé KT1, které v nastaveném čase vypne stykač KM3 v zapojení do hvězdy a sepne stykač KM2 v zapojení do trojúhelníku.
 
Vypnutí elektromotoru M1 provedeme vypínacím tlačítkem SB1. Stisknutím a přidržením vypínacího tlačítka SB1 sepneme stykač KM4, přes který probíhá brzdění DC proudem 24 V, a následně sepne stykač KM3 v zapojení do hvězdy. Brzdění motoru ukončíme uvolněním vypínacího tlačítka SB1. Provozní stavy jsou signalizovány světelnou signalizací.
 
(pokračování – Další varianty spouštění asynchronních motorů)
 
Literatura:
BERKA, Š.: Elektrotechnická schémata a zapojení 1, Základní prvky a obvody. Nakladatelství BEN - technická literatura, Praha, 2008.
 
Obr. 1. Spouštění třífázového asynchronního elektromotoru hvězda-trojúhelník s použitím stykačů a brzdění DC proudem ovládané tlačítkem na výdrž
Obr. 2. Spouštění třífázového asynchronního elektromotoru hvězda-trojúhelník s použitím stykačů s použitím časového relé a brzdění DC proudem ovládané tlačítkem na výdrž