časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Záhadný přístroj?

|

Určitě většina z nás narazila při úklidu půdních nebo jiných „skladovacích“ prostor na nějaký ten záhadný nástroj, přístroj nebo zařízení, u kterého nebylo hned jasné, k jakému účelu byl určen či používán. A přesně s touto situací se setkal náš čtenář – pan Dobeš, který při prohlídce svého domu našel záhadnou bedýnku a v ní podivný přístroj (viz obr. 1 až obr. 3). Pan Dobeš se na redakci časopisu Elektro obrátil s žádostí o pomoc při pátrání po původu a účelu nalezené „věci“:
 
Dobrý den, během prohledávání půdních prostor našeho domu jsem objevil podivný přístroj (pravděpodobně měřicí přístroj). Je to výrobek švýcarské firmy Trub. Tauber. Přístroj je v dřevěné krabici, dříve patřil podniku Tesla Valašské Meziříčí. Chtěl jsem Vás tedy zdvořile požádat o identifikaci tohoto přístroje, a pokud byste mi v krátkosti napsal, k čemu slouží a o co vlastně jde, budu Vám velmi vděčný. Rád bych také věděl aktuální cenu přístroje. Zajímá mne to jen ze zvědavosti. S pozdravem, Pavel Dobeš.
 
Ze zaslaných informací a fotografií se naší redakci podařilo zjistit, že jde pravděpodobně o elektrostatický kilovoltmetr s proměnnou vzdáleností – měřicí přístroj vyrobený ve známé švýcarské firmě z dvacátých let minulého století Trüb, Täuber & Co. AG z Curychu (obec Hombrechtikon). Pro jejich přístroje se používala také zkratka trubtauber. Následně při bližší prohlídce tohoto přístroje pan Dobeš ještě zjistil několik doplňujících údajů, jako např. že výrobní číslo přístroje je 690788/9 nebo že přístroj má vzadu dvě připojovací zdířky a jeho stupnice bílé barvy je vyznačena v kV. V dřevěné bedně dále nalezl také krabičku s ocelovými plíšky (obr. 4), které mají na sobě vyryty údaje 6, 15 a 30 kV, přičemž jeden plíšek zde chybí.
 
Redakce Elektro se tímto obrací na své čtenáře, kteří s podobným přístrojem přišli do styku nebo ho znají z praxe a vědí, k čemu slouží a jak se používá, zda by nám nepomohli doplnit kusé informace. Za tuto pomoc předem děkujeme.
(redakce Elektro)
 
Obr. 1. Celkový pohled na přístroj
Obr. 2. Stupnice přístroje
Obr. 3. Detail přístroje: a) shora, b) zepředu, c) zezadu
Obr. 4. Krabička s ocelovými plíšky