časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Za elektrotechnikou na MSV 2005

|

číslo 5/2005

Za elektrotechnikou na MSV 2005

Pod heslem Stroje a myšlenky se uskuteční v Brně od 3. do 7. října 2005 již 47. mezinárodní strojírenský veletrh. Půl roku před jeho zahájením registrují pořadatelé mnoho nových zájemců o výstavní účast z evropských i zámořských zemí.

Mezinárodní strojírenský veletrh je klíčovou prezentací výrobků a služeb v oblasti strojírenství, elektrotechniky a průmyslových informačních technologií. Na posledních ročnících zde v oborech energetika a silnoproudá elektrotechnika, elektronika, automatizační a měřicí technika vystavovala více než třetina z celkového počtu 2 300 zúčastněných firem. Stejný počet vystavovatelů je na základě dosavadního zájmu očekáván i letos, kdy se souběžně s MSV uskuteční 3. mezinárodní veletrh dopravy a logistiky Transport a logistika. Podle slov ředitele obchodní skupiny Veletrhy Brno, a. s., Ing. Jiřího Rouska zájem zahraničí o strojírenský veletrh po našem vstupu do Evropské unie trvá a i letos se hlásí mnoho nových českých i zahraničních firem, které se dosud veletrhu neúčastnily. Přihlašují se noví zahraniční vystavovatelé také z oboru automatizace, přestože ten letos není přednostním tématem. Z výsledků průzkumů vyplývá, že velká část vystavujících firem se MSV zúčastňuje pravidelně. Letošní návštěvnost se očekává na úrovni posledních ročníků. Expozice minulého MSV si prohlédlo celkem 105 349 návštěvníků ze 62 zemí, z toho činil podíl zahraničních odborníků na celkové návštěvnosti rekordních 11,8 %.

Obr. 1.

Hlavním tématem MSV 2005 byl letos vyhlášen dynamicky se rozvíjející oborový celek Plasty, gumárenství a chemie. Velká účast se očekává také v resortu obráběcích a tvářecích strojů. Byly totiž zrušeny dosavadní podmínky pro vystavovatele EMO Hannover 2005, kteří tudíž mohou své strojní exponáty bez jakýchkoliv omezení prezentovat i na dalších veletrzích. Podle Ing. Rouska by měl být tento obor na letošním MSV velmi silně zastoupen. Mnoho firem si objednává plochu ve stejném rozsahu jako na specializovaném veletrhu obráběcích a tvářecích strojů IMT, který společnost Veletrhy Brno pořádá jen v sudých letech.

Souběžně konaný bienální 3. mezinárodní veletrh Transport a logistika se na brněnském výstavišti uskuteční od rozšíření Evropské unie poprvé. Uvedený veletrh, který je největší soustředěnou prezentací v tomto oboru ve střední Evropě, vytvoří tak prostor pro výměnu zkušeností, zprostředkování nových poznatků a navázání nových obchodních kontaktů. Průmyslové firmy dnes hledají řešení svých logistických problémů, a to byl vlastně i hlavní důvod, proč společnost Veletrhy Brno termínově spojila zmíněné dva veletrhy. Ukazuje se, že to byla správná volba. Logistické společnosti nacházejí právě na MSV nové klienty a veletrh Transport a logistika se i díky tomu velmi úspěšně rozvíjí.

Vstup do EU byl novým impulsem rozvoje dopravy a logistiky, ale i českého zahraničního obchodu. Loňské pozitivní výsledky s nejnižším deficitem obchodní bilance od roku 1993 jsou velmi dobrou vizitkou konkurenceschopnosti českého průmyslu. Největší zásluhu na tomto příznivém vývoji má obchod se stroji a dopravními prostředky, tedy komoditami, které jsou prezentovány i na brněnském veletrhu.

Více informací o 47. MSV naleznou zájemci na internetových stránkách: www.bvv.cz/msv

(tisková zpráva)