časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

WELD test – doplněk k přístrojům řady REVEX pro revize zařízení obloukového svařování

|

Ing. Ivo Lipovský, ILL KO, s. r. o.
 
Odborná veřejnost jistě zaregistrovala vydání normy ČSN EN 60974-4 Kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu. Touto normou se stanovují postupy pro kontrolu zajištění elektrické bezpečnosti zdrojů svařovacího proudu při provozu a po opravě. Tato norma platí pro zdroje svařovacího proudu a zároveň pro pomocná zařízení pro obloukové svařování, řezání a příbuzné metody, konstruované v souladu s IEC 60974-1.
 
Norma ČSN EN 60974-4 vyžaduje mj. měření těchto elektrických parametrů:
  • spojitost ochranného obvodu,
  • izolační odpor přiložením stejnosměrného napětí 500 V,
  • unikající proud svařovacího obvodu,
  • primární unikající proud,
  • napětí naprázdno.
Zatímco měření prvních čtyř parametrů lze bez problémů vykonávat přímo přístroji Revex profi a Revex plus, a to jak u jednofázových, tak i třífázových zařízení, měření napětí naprázdno (U0) vyžaduje speciální zařízení, popsané v článku 5.6. uvedené normy.
 
Společnost ILLKO Blansko proto vyvinula doplněk k přístrojům Revex profi a Revex plus, který umožňuje měření:
  1. Skutečné efektivní hodnoty napětí, přičemž vnitřní odpor vnějšího svařovacího obvodu je 5 kΩ. Tato zkouška se používá kromě základního zjištění údaje napětí naprázdno i k odhalení možných problémů s regulací napětí u některých typů invertorů. Jde o invertory, jejichž zdroje jsou optimalizovány pro běh naprázdno a pro generování svařovacího proudu, avšak mohou nastat potíže s regulací napětí právě v případě, kdy se hodnota vnějšího zatěžovacího odporu pohybuje v rozmezí 5 kΩ až 200 Ω.
  2. Vrcholové hodnoty napětí – měří se vrcholová/maximální hodnota napětí při změně hodnoty vnějšího zatěžovacího odporu v rozsahu 5 kΩ až 200 Ω. Tato plynulá změna odporu, včetně zachycení maxima, je zajišťována zcela automaticky s ohledem na minimalizaci vyzářeného tepelného výkonu. U střídavých transformátorových svářeček odpovídá zobrazená hodnota maximální hodnotě sinusovky, u stejnosměrných zdrojů je na displeji přístrojů Revex zobrazena nejvyšší hodnota napětí, které bylo dosaženo v průběhu měření při změně zatěžovacího odporu v celém požadovaném rozsahu.
  3. Kontrola obvodů pro snížení napětí, je-li hodnota odporu vnějšího svařovacího obvodu vyšší než 200 Ω. Některé typy svařovacích zařízení jsou vybaveny obvody, které odpojí výstup svařovacího proudu, neprotéká-li svařovací proud. Weld test umožňuje testovat tuto funkci přímo jako součást měření výstupního napětí naprázdno. Weld test je řešen jako přídavné zařízení, které je připojeno k přístroji Revex plus prostřednictvím externího proudového vstupu. Spouštění měření se vykonává přímo z doplňku Weld test startovacím tlačítkem a naměřené hodnoty jsou odečítány na displeji měřicího
  4. přístroje Revex plus. Pro zachování plného pohodlí obsluhy je vhodné nainstalovat nový firmware u výrobce, např. při zaslání přístroje ke kalibraci.
 
Je-li Weld test připojen k přístroji Revex profi, je plně ovládán z měřicího přístroje a rovněž naměřené hodnoty mohou být ukládány v přístroji Revex profi a následně zpracovávány v počítači.
 
V současné době probíhají práce na úpravě firmwaru přístroje Revex 2051, aby i u tohoto přístroje byla zajištěna kompatibilita s doplňkem Weld test.
 
Společnost ILLKO, s. r. o., zve srdečně všechny zájemce k návštěvě firemní expozice ve stánku B10 v hale H8 na veletrhu Amper 2009, který se koná 31. března až 3. dubna.
 
Datum zahájení prodeje doplňku Weld test a další informace o přístroji budou dostupné na webových stránkách výrobce ILLKO, s. r. o.: http://www.illko.cz