časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Výměna generací, přichází MINIA

|

Ing. Jiří Hynek, OEZ s. r. o.
 
Nic na tomto světě netrvá věčně. Tak jako lidský život, vše kolem nás má svůj začátek, úspěšnou či méně úspěšnou existenci a pak zákonitě přichází konec. Zákonitost, kterou nevnímáme, nebo spíše nechceme vnímat, protože je spojena s koncem života. Podvědomě se této úvaze vyhýbáme, neboť se dotýká každého z nás. Přesto konec jedné věci, jedné etapy neznamená konec definitivní. Vždyť po něm přichází něco nového. Nového, co přináší novou kvalitu. Pro mnohé z nás však nové znamená ne vždy lepší. Neradi se loučíme se starými věcmi, protože jsme si na ně zvykli, občas jsme si vytvořili i osobní vztah. Nové pro nás znamená znovu se učit, zvykat si.
 
To vše si zadavatelé a konstruktéři uvědomovali, když připravovali zadání nové řady modulárních přístrojů Minia. Zachovat vše, co se osvědčilo, na co si naši zákazníci zvykli, a přesto přinést nové myšlenky a způsoby řešení.
 
Výsledkem byla řada Modulárních, technicky Inovovaných přístrojů přinášející Nadstandardní uživatelské vlastnosti se schopností přinést Inspiraci projektantům, konstruktérům rozváděčů A všem, kteří používají přístroje OEZ s. r. o., pohodovou bezproblémovou práci.
 
Jméno Minia je ženského rodu. Snad i to se promítá do nového designu, který všechny přístroje řady sjednocuje a dává řadě velmi decentní až jemný vzhled. Podařilo se např. najít způsob jednoznačného barevného označování jmenovitých proudů jističů řady Minia, a přitom neroztříštit celistvý vzhled řady barevnými páčkami. Spolu s laserovým potiskem zabezpečuje nezáměnnost velikosti proudu. Tím je předurčeno použít tyto jisticí přístroje jako hlavní jistič v elektroměrovém rozváděči. Způsob signalizace zapnutého či vypnutého stavu jističů a chráničů ovládací pákou je v souladu s normou – je čitelnější, zvyšuje bezpečnost a přitom podtrhuje a sjednocuje vzhled řady Minia.
 
Montáž a připojování – dva parametry, které z velké části určují spokojenost montážníků, „rozváděčářů“ i údržbářů. Přístroje řady Minia lze bez problému montovat na lištu DIN. Jističe, u kterých je předpoklad častějších výměn, jsou dokonce vybaveny dvěma speciálními západkami, které umožňují demontovat jistič vysunutím z řady nahoru či dolů podle potřeby.
 
Propojování – v praxi používaný způsob řazení (jeden chránič skupinově zabezpečuje ochranu proti nebezpečnému dotyku několika obvodů jištěných jističi), který lze realizovat propojením lištou na dolní svorky sestavy. Samotné jističe lze také propojovat mezi sebou lištou umístěnou na horní svorky. Z toho vyplývá možnost připojit přívod napájecího napětí na horní či dolní svorky bez jakéhokoliv omezení vypínací schopnosti. Je-li řeč o montáži, je třeba zmínit možnost nahradit starší modulární přístroje OEZ. Vzhledem k tomu, že všechny přístroje Minia jsou svými rozměry shodné, či dokonce menší a je zachován či vylepšen způsob propojení, je tato náhrada standardně možná.
 
A jak si vybrat? Nejprve je třeba zdůraznit, že typové značení je velmi podobné – LSN (starý přístroj), LPN (nový přístroj). Přesto technici z OEZ připravili pro snadnou a bezproblémovou orientaci několik převodních tabulek jak v tištěné, tak i elektronické podobě. Tyto tabulky jsou zapotřebí, protože řada modulárních přístrojů Minia je širší a rozsáhlejší, neboť byla doplněna mnoha novinkami – např. chrániči typu AC, doplněna instalačními stykači a ekonomická řada LPE je nyní ucelená – přibyly chybějící proudové rozsahy.
 
Ačkoliv jsou změny rozsáhlé, přinášejí zákazníkům a uživatelům jen samá pozitiva. Kdo chce znát více, tomu je k dispozici nový katalog, připravovaná odborná školení a tradiční odborné semináře, na kterých nová řada Minia bude hrát, resp. již hraje klíčovou roli. Ti, kteří by si chtěli novou řadou Minia prohlédnout celou, jsou zváni na jarní veletrh Amper. Kdo si vystačí s virtuální realitou, může si kliknout na webové stránky: http://www.oez.cz
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
OEZ s. r. o.
Šedivská 339, 561 51Letohrad
modulární přístroje MINIA
tel.: +420 465 672 190
 
Obr. 1. Modulární přístroj Minia – a) LPN B 25, b) LST C 125, c) OFI
Obr. 4. Minia MQA
Obr. 5. Minia MCR