časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Veletrhy pomáhají přitáhnout zájem mladé generace

|

České stavebnictví v poslední době čelí katastrofálnímu nedostatku pracovních sil. Podle odborníků za to může především dlouholeté velké podceňování učňovského školství. Jednou z cest, jak se pokusit tento stav zlepšit, je zreformovat učňovské školství a začít aktivně vyhledávat nové síly do oblasti stavebnictví. Proto by součástí stavebních veletrhů v Brně na jaře příštího roku měla být také obdoba burzy pracovních příležitostí, která se koná na podzim při příležitosti brněnského Mezinárodního strojírenského veletrhu.
 
Téměř všechny české stavební firmy mají v poslední době problémy s náborem nových pracovních sil. Nedostávají se především mladí řemeslníci po vyučení, neboť učňovská zařízení opouští jen zlomek počtu učňů, kterého by jinak bylo třeba k uspokojení poptávky. Podle ředitele institutu vzdělávání Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Pavla Bendy není učňovské školství podporováno, protože vyžaduje větší náklady na výuku technicko-odborných předmětů než u jiných oborů a také proto, že není dostatečně vládou propagováno. V ČR dochází k tomu, že kvalifikovaní řemeslníci ve stavebnictví jsou nahrazováni nekvalifikovanými dělníky ze zahraničí. Nicméně i zde začíná tento zdroj pracovních sil postupně slábnout, protože se v poslední době výrazně rozvíjí stavebnictví jak v sousedním Polsku, tak na Slovensku i na Ukrajině.
 
„Stavební obory nejsou tak atraktivní a rodiče na ně dávat děti moc nechtějí,“ tvrdí generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. Přitom v malých platech rozhodně problém nebude (průměrná mzda ve stavebnictví přesahuje 21 000 korun). Svaz hodlá ve spolupráci s velkými podniky stavební obor zpopularizovat. Chce dokázat, že děti zde mohou získat práci celý život a pracovat po celé Evropě. Svaz ve spolupráci s jednotlivými stavebními firmami připravuje nový model učňovského vzdělávání (podobný francouzskému a německému), kde mají učňové celou výuku zdarma – tj. nejen samotné učení, ale také stravování, ubytování, knihy, doplňkové kurzy apod. „Na tomto novém systému by se měly podílet např. firmy Skanska či Metrostrav,“ uvedl Miloslav Mašek. Od státu bude svaz chtít, aby výdaje na učně byly daňově uznatelnou položkou, neboť firmy státu pomáhají ve snižování nezaměstnanosti. „Potřebovali bychom ročně 30 tisíc učňů všech tradičních profesí, jako je zedník, tesař, klempíř, ale máme jich jen stovky. Učí se jich zhruba třetina, ale většina z nich obory nedokončí, anebo odejdou jinam,“ dodal Mašek.
 
Nedostatek pracovníků ve stavebnictví ale nesouvisí jen s chybějícími učni. Ani o stavební obory na vysokých školách není příliš velký zájem, i když tam je situace o něco lepší. Podle Petra Štěpánka ze Stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně chybí na stavebních fakultách vysokých škol komplexní mezioborové studijní programy, které by vychovaly mezioborové stavební specialisty. Firmy mají podle něj však možnost významně ovlivnit obsah toho, co stavební fakulty zařazují do svých studijních programů.
 
V rámci brněnských Stavebních veletrhů, které se uskuteční od 22. do 26. dubna 2008, budou moci prezentovat svou nabídku vzdělání jak vysoké školy, tak střední školy i učňovská zařízení.
 
[Tiskové materiály BVV.]