časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Veletrh pro města a obce v Brně

|

Pořadatel Veletrhy Brno, a. s., připravil v unikátním pavilonu P brněnského výstaviště pro města a obce na 25. až 27. května 2010 komplexní veletržní nabídku v podobě souběžného konání dvou mezinárodních veletrhů – Urbis Technologie (Mezinárodní veletrh komunálních technologií a služeb) a Watenvi (Mezinárodní vodohospodářský a ekologický veletrh). Tímto počinem vzniká synergický efekt široké, vzájemně se doplňující nabídky vystavovatelů, kteří prezentují investiční příležitosti a zároveň řeší současné potřeby komunální sféry – jde o soustředěnou nabídku měst a obcí, ale také nabídku služeb, výrobků a technologií pro města a obce.
 
Urbis Technologie 2010 představí mnoho neotřelých novinek. Letošní veletrh Urbis Technologie bude ve znamení inovací, které jsou pro tento ročník také jedním z hlavních veletržních témat.
 
Mezi další témata patří např.:
  • nabídka investičních a podnikatelských příležitostí v regionech, včetně nabídky nemovitostí jako investice nebo prostor pro podnikání,
  • ekonomický potenciál a rozvoj krajů, měst a obcí s akcentem na představení regionů a jejich potenciálu pro inovační podnikání a přechod ke znalostní ekonomice,
  • kompletní nabídka komunálních a environmentálních technologií a služeb,
  • nakládání s komunálními odpady, zdroje energií (vytápění, alternativní zdroje),
  • městský mobiliář, mechanizace k údržbě veřejných prostranství,
  • doprava, finance, správa majetku, city management aj.
Díky synergickému propojení vzájemně se doplňující nabídky vystavovatelů a odborných akcí, které v rámci obou veletrhů proběhnou, půjde bezpochyby o jedno z největších setkání představitelů státní správy, regionů, měst a obcí se zástupci komerční sféry, investory, podnikateli z České republiky i ze zahraničí.
 
Watenvi patří k největším veletrhům svého druhu ve střední a východní Evropě. Je zaměřen na vodní hospodářství, nakládání s odpady a ochranu všech složek životního prostředí. Tvoří jej 16. mezinárodní vodohospodářská výstava Vodovody a kanalizace, jejímž pořadatelem je Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (Sovak ČR), a 16. mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí EnviBrno. Důležitou součástí tohoto velmi odborného veletrhu je tradičně doprovodný program, jenž se bude zabývat zejména legislativními procesy v oboru vodního hospodářství a financováním rozvoje infrastruktury vodovodů a kanalizací.
 
Ke stěžejním tématům Watenvi bude opět patřit řešení aktuálních otázek řádného čištění a odvádění odpadních vod v aglomeracích nad 2 000 obyvatel. V ČR jde celkem o 635 aglomerací, které by měly mít čističky podle standardů Evropské unie, tedy splňovat v tomto odvětví normy společenství v termínu 31. 12. 2010.
 
V České republice, ale i v členských zemích Evropské unie se prozatím nedaří oddělit růst měrné produkce odpadů na jednoho obyvatele a rok od růstu životní úrovně občanů. Směrnice EU zavádí pro všechny členské státy cíle opětovného využití odpadu, které mají být naplněny do roku 2020. Jedním z jejich hlavních cílů je recyklovat v tomto časovém horizontu až padesát procent odpadu z domácností a podobného komunálního odpadu (jde zejména o papír, kov, sklo a plasty).

(Kl)