časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Večer s Českou kvalitou

|

Návazně na Evropský týden kvality v České republice se uskutečnil 12. listopadu 2008 v Národním domě v Praze na Vinohradech společenský Večer s Českou kvalitou, organizačně zajišťovaný Radou kvality ČR a řídicím výborem programu Česká kvalita.
 
V průběhu oficiální části programu večera, nad kterým převzali záštitu předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka a ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman, za přítomnosti dalších významných osobností, bylo předáno šestnácti firmám za jejich produkty, popř. poskytované služby z různých sfér činnosti ocenění programu Česká kvalita.
 
Cílem programu Česká kvalita, který přijala vláda České republiky svým usnesením v roce 2002, je zejména podpora prodeje kvalitních výrobků a poskytování kvalitních služeb. Z dalších dílčích cílů lze jmenovat především zviditelnění důvěryhodných a nezávislých značek kvality, jež jsou založeny na objektivním ověřování kvality výrobků nebo služeb, ale též i vyloučení značek bez vypovídací schopnosti, které jsou jako informace pro spotřebitele zavádějící. Držitelé značek kvality přijatých do programu Česká kvalita mají za povinnost používat spolu se svou značkou kvality i logo Česká kvalita, které se tak stává pro spotřebitele orientačním symbolem a potvrzením důvěryhodnosti dané značky.
 
Mezi šestnácti firmami, kterým bylo na návrh správců značek kvality předáno ocenění a s ním podle charakteru jejich produktu i příslušná značka kvality, byly i dvě společnosti s programem výrobků pro elektrotechniku, a to Brema, spol. s r. o., a firma DCK Holoubkov Bohemia, a. s. Těmto firmám byla na základě podkladů Elektrotechnického zkušebního ústavu udělena značka ESČ, včetně příslušného certifikátu s oprávněním uvádět značku na oceněném výrobku. Značka ESČ (obr. 1) je symbolem pro bezpečný výrobek, vyjadřující shodu vlastností takto označených výrobků s technickými normami s ohledem na elektrickou bezpečnost, a je zcela rovnocenná ostatním značkám významných světových zkušeben.
 
Společnosti Brema, spol. s r. o., bylo předáno ocenění za výrobu elektrických rozváděčů nízkého napětí do 1 000 V a max. jmenovitého proudu 4 000 A. Produkce rozváděčů je orientována zejména na kusovou výrobu s cílem vyhovět individuálním požadavkům zákazníků.
 
Společnost DCK Holoubkov Bohemia, a. s., obdržela ocenění (obr. 2) za elektroměrové plastové rozváděče – materiálové provedení termoset, určené pro přímé nebo nepřímé měření spotřeby elektrické energie, s vnitřní výzbrojí pro jednosazbové, popř. dvousazbové měření. Tyto rozváděče jsou vhodné zejména pro rodinné domy, chaty, výrobní objekty a provozovny. Jednotný design shodný s přípojkovou skříní energetické společnosti a plynoměrovým rozváděčem předurčuje oceněné elektroměrové rozváděče do sestav integrovaných celků pro připojení objektů na rozvody energií.
Václav Macháček
 
Obr. 1. Značky Česká kvalita a ESČ
Obr. 2. Ocenění společnosti DCK Holoubkov Bohemia