časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Valná hromada České fotovoltaické průmyslové asociace

|

V průhonickém Club hotelu Praha se konala valná hromada České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO). Téměř sto členů asociace se zabývalo nejdůležitějšími aktuálními otázkami z oboru fotovoltaiky, jako je ukončení stop-stavu, nový návrh zákona nebo solární daň. Valná hromada asociace CZEPHO se uskutečnila dva týdny poté, co distribuční společnosti informovaly, že budou znovu posuzovat žádosti o připojení individuálně. Podle informací CZEPHO je však situace v praxi odlišná. Společnost PRE skutečně dodržuje příslib a posuzuje projekty individuálně. „Naopak distribuční společnosti ČEZ a E.ON se zatím chovají velmi netransparentně. Nadále vydávají plošné negativní stanovisko k žádostem. Budeme žádat oficiální a jasné stanovisko distribučních společností,“ uvedl Aleš Spáčil, předseda představenstva CZEPHO.

Asociace své členy informovala o dalších reálných hrozbách sektoru, které přináší právě projednávaný návrh zákona o podporovaných zdrojích elektrické energie a novela energetického zákona. Návrh zákona obsahuje spoustu nedostatků, které i přes uvolnění stop-stavu neumožní připojit nové střešní instalace. Jde zejména o vazbu podpory na limity instalovaného výkonu v Národním akčním plánu, které už byly pro fotovoltaiku naplněny až do roku 2020. Bez podpory se střešní instalace nemají šanci rozvinout.

Svým členům asociace v příštím roce nabídne nové služby, chce jim zprostředkovat výhodnější podmínky pojištění, regulace P/Q apod., přičemž cílem má být pomoci zlepšit jim ekonomiku podnikání.

[Tiskové materiály CZEPHO.]