časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ÚTIA slaví 50 let od svého založení

|

Ústav teorie informace a automatizace AV ČR (ÚTIA) slaví letos 50. výročí svého založení. Tento vědecký ústav vznikl 1. ledna 1959 spojením dvou pracovišť tehdejší Československé akademie věd. Své padesáté výročí si ústav v tomto jubilejním roce připomene několika akcemi a popularizačními aktivitami.
 
Hlavní událostí těchto plánovaných aktivit byl odborně-vzpomínkový seminář, který se uskutečnil minulý měsíc přímo na akademické půdě ÚTIA (obr. 1). Budova ústavu se nachází v Praze 8 v ulici Pod Vodárenskou věží 4 v blízkosti stanice metra C Ládví a v jeho čerstvě zrekonstruovaných prostorách sídlí mj. také redakce časopisu Elektro. Seminář zahájil ředitel ústavu prof. Ing. Jan Flusser, DrSc. (obr. 2), který ve svém úvodním vystoupení poutavým způsobem zmínil historický vývoj této věhlasné vědecké instituce. Po něm se slova chopil prof. Radim Jiroušek, DrSc., který promluvil na téma týkající se fám o vymírání vědců a roli ÚTIA při výchově mladé generace. Jak cestují informace a jaký je přínos ústavu k rozvoji
informačních věd zúčastněným přiblížil prof. RNDr. Milan Mareš, DrSc. Přínos ústavu k rozvoji věd o řízení byl předmětem přednášky Ing. Miroslava Kárného, DrSc. Na závěr bloku přednášek vystoupil se svým příspěvkem Brownovy sítě a pavučiny Dr. Jan M. Swart, který tak populárním způsobem prezentoval současný vrcholový výsledek ústavu. Seminář proběhl ve velmi pozitivní atmosféře a jednotlivé příspěvky poutaly pozornost nejen samotných vědců v sále (obr. 3), ale i ostatních zaměstnanců ústavu. Ti, kteří se do sálu nevešli, sledovali průběh semináře alespoň na velkoplošné obrazovce
umístěné v předsálí. Po přednáškovém bloku pokračovala akce neformální částí, ve které si akademici v družném hovoru u šálku kávy vyměňovali své zkušenosti a poznatky z vědecké činnosti. Nechyběly ani veselé historky jak z profesního, tak soukromého života, které dokreslovaly skvělou atmosféru celé akce a přispěly k utužení kolegiálních vztahů.
 
ÚTIA je v současné době veřejnou výzkumnou institucí (v. v. i.). Hlavní náplní činnosti ústavu je základní i aplikovaný výzkum ve vědních oborech na pomezí matematiky, kybernetiky, robotiky, umělé inteligence a příbuzných oborů. Výzkumná práce v ÚTIA má tedy výrazně interdisciplinární charakter. Vědecké výsledky ústavu se proto uplatňují v rozmanitých odvětvích, např. řízení technologických procesů v průmyslu, bezpečnost jaderné energetiky, lékařská diagnostika rakovinných onemocnění, zpracování digitálních snímků, automatizované řízení dopravy na křižovatkách, modelování a predikce vlastností nových materiálů apod.
 
Zmíněné konkrétní příklady využití výsledků výzkumu ÚTIA jsou však jen onou pověstnou špičkou ledovce. Mnoho významných vědeckých výsledků, kterých bylo v ÚTIA dosaženo, zatím na své uplatnění v praxi teprve čeká. Tyto výsledky jsou průběžně publikovány v mezinárodních časopisech, implementovány v softwarových systémech nebo patentovány. Jsou tedy jakýmsi mnohovrstevným podhoubím, které poskytuje zdroje poznatků a inspirace pro ostatní vědce, popř. odborníky z podnikatelské sféry.
(Kl)
 
Obr. 1. Budova ÚTIA před několika desítkami let (nahoře) a její současná podoba po rekonstrukci (dole)
Obr. 2. Prof. Flusser při zahájení odborně-vzpomínkového semináře
Obr. 3. K důstojnému průběhu semináře přispělo i příjemné prostředí moderně vybaveného přednáškového sálu ústavu