časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ukazatele polohy sepnutí firmy Weigel

|

Ing. Ladislav Julínek, GHV Trading, spol. s r. o.
 
Německá firma Weigel je tradičním výrobcem rozváděčových měřicích přístrojů. Letos v červnu uplyne 90 let od jejího založení. Již téměř dvacet let je známa i českým elektrotechnickým firmám. V současné době vyrábí a úspěšně dodává široký sortiment analogových ampérmetrů, voltmetrů, fázoměrů, wattmetrů, synchronoskopů, počítadel provozních hodin a dalších produktů, jako jsou např. ukazatele polohy sepnutí PI/PIR 25/29/36.
 

Popis

Ukazatele polohy sepnutí PI/PIR 25/29/36 se symbolem přímky a symbolem oddělovacím (obr. 1) se používají v elektrických zařízeních k dálkové indikaci poloh spínačů jako samostatné indikátory se symboly propojení ve spínacích schématech rozváděčů v rozvodnách a velínech nebo mohou vytvářet souvislá pole indikátorů v mozaikách.
 
Firma dodává také ukazatele sepnutí se zvláštním symbolem pro indikaci provozního stavu příslušného stroje nebo zařízení, např. šoupátek ventilů, a se symbolem úhlu pro použití v elektrárnách a chemickém průmyslu. Šroubové připojovací svorky umožňují připojení vodičů do maximálního průřezu 1,5 mm2.
 
Magnetoelektrické měřicí ústrojí s otočným magnetem zajišťuje precizní polohu čelního terčíku. Vnitřní oteplení indikátoru je zcela zanedbatelné, neboť užité měřicí ústrojí se vyznačuje extrémně nízkou vlastní spotřebou.
 
Proud protékající cívkou vytváří magnetické pole. Otočný magnet a čelní terčík se symbolem jsou upevněny axiálně na společné ose. Pólové nástavce určují polohu symbolu. Její externí korekce není nutná. Schémata připojení jsou na obr. 2.
 

Zvláštní symbol

Tento symbol se dvěma barevnými sektory (např. červený/zelený) se používá pro indikaci provozního stavu stroje nebo zařízení.
 
Mají-li oba sektory stejnou barvu, znamená to, že stroj je zapnutý nebo vypnutý. Mají-li oba sektory dvě dvojice různých barev, znamená to, že ukazatel je bez proudu (porucha stroje).
 
Příklady ukazatelů sepnutí:
  1. PI 29-1 – kruhové průčelí Ø 29 mm se symbolem přímky pro napětí 24 V až 230 V DC,
  2. PIR 29-1 – kruhové průčelí Ø 29 mm se symbolem přímky pro napětí 24 až 230 V AC.

Závěr

Návod k obsluze s podrobnými technickými údaji lze získat u pracovníků firmy GHV Trading Brno, která zastupuje firmu Weigel na českém a slovenském trhu.
 
Další informace mohou zájemci získat také na webových stránkách společnosti: http://www.ghvtrading.cz
 
Obr. 1. Ukazatele polohy sepnutí PI/PIR 25/29/36
Obr. 2. Schémata připojení
 
Tabulka s napěťovými parametry podle typu