časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Technika v domácnosti (75)

Mgr. Lucie Střechová | Národní technické muzeum | www.ntm.cz

Vzorové elektrické domy AEG

Zatímco v Praze se vzorové elektrické bytové domy či celé bloky projektovaly a postupně realizovaly až ve druhé polovině 30. let minulého století, německá společnost AEG (Allgemeine Elektricitäts Gesellschaft) své první domy postavila na přelomu let 1929 až 1930. Jednalo se o domy s byty převážně pro zaměstnance této firmy v berlínské čtvrti Oberschöneweide, kde se nalézaly i výrobní haly a správní budovy společnosti. Jednotlivé byty byly rozděleny na sekce s jasnou obytnou funkcí a ty vybaveny náležitými domácími spotřebiči a svítidly z produkce AEG.

V třípatrových domech náležela ke každému bytu pojistková skříň s měřidlem odběru elektrického proudu. V koupelnách byly elektrické bojlery o kapacitě 80 litrů ohřívané vody a největší pozornost byla věnována kuchyni. Kuchyň byla vybavena varnou a mycí sekcí. Nad porcelánovým dřezem nebo dvojdřezem zabudovaným v dřevěné skříňce byl umístěn ohřívač teplé vody menšího objemu o 25 litrech. Ve větších kuchyních byl vedle dřezové skříňky zavěšen i odkapávač. Následovala jednoduchá skříňka s posuvnými dvířky nebo šuplíky na jejíž vrchní desce byl umístěn tříplotýnkový vařič a vedle samostatně zapojená pečicí trouba s prodejním označením Carnifix. Dále navazovala skříňka s pracovní plochou a nad ní závěsná skříňka, kde mimo nádobí nalezly umístění i ostatní drobné elektrospotřebiče jako konvice, grilovací pánev, toustovač nebo kávovar. Popis vybavení těchto domů dokládá, že kuchyňský elektrický sporák v klasické sestavě s plotýnkami a troubou, ještě zdaleka nebyl v druhé polovině 20. let minulého století běžnou součástí vybavení, jakou se stal v následujícím desetiletí. Také lednice byla prozatím zmíněna jako vize moderního vybavení dalších let, ale bylo myšleno na její možné připojení v organizaci vybavení kuchyně. Mezi produkty vyráběnými AEG již lednice od roku 1927 byla, ale šlo o velmi drahou záležitost, a tak mezi základním vybavením bytů chyběla.

Naproti tomu o deset let později bytový komplex Molochov na pražské Letné z roku 1939 měl vestavěné kompresorové lednice Elektro-Praga ČKD v základní výbavě. Nejednalo se ale o zaměstnanecké bydlení, ale o jedny z nejmodernějších a nejlépe vybavených bytů v Praze. Na závěr je nutné zmínit, že společnost AEG měla od roku 1919 své silné zastoupení i v meziválečném Československu, a to zpočátku v Brně. V roce 1927 otevřela několik výrobních poboček v Moravské Ostravě, Liberci, Teplicích Šanově a Podmoklech. Hlavní sídlo akciové společnosti AEG., Elektrotechnická, a. s., bylo v Praze nejdříve na Václavském náměstí, později ve Zlatnické ulici.

(Pokračování)

 Technika v domácnosti (74)