časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Technika v domácnosti (68)

Mgr. Lucie Střechová | Národní technické muzeum | www.ntm.cz

Československé spotřebiče 60. let 20. stoletíČeskoslovenské spotřebiče 60. let 20. století

Vývoj domácích spotřebičů v Československu se v 60. letech 20. století nesl v duchu inovací a modernizace stávajících oborových řad. V rámci určitého hospodářského uvolnění mohl být dán větší prostor vývoji a výrobě spotřebního zboží. Po nedostatkových 50. letech 20. století bylo pro celkovou kondici hospodářství nutné dát přednost spotřebě obyvatelstva. V souvislosti s programem oživení byla většina podniků strojově modernizována a byly tak vytvořeny předpoklady pro vývoj nových technologických řešení. To také umožnilo vyčlenit na tento typ výroby větší kapacity.

Na do té doby nedostatkové segmenty domácích spotřebičů, jakými byly pračka nebo lednice, vznikaly nové divize národních podniků. Například dodnes známému podniku Tatramat ze slovenského Popradu (v té době pod názvem Tatrasmalt) bylo od roku 1960 umožněno rozšířit svůj výrobní rozsah o elektrické ohřívače vody, elektrické trouby na pečení a automatické pračky s francouzskou licencí. Ve fulneckém národním podniku Romo byl v roce 1957 ukončen vývoj první československé zcela automatické pračky pro domácnosti, která na prahu 60. let byla uvedena do prodeje. Modelová nabídka spotřebičů se v těchto letech rozšířila, ale v určitých případech jen za pomoci dovozu některých typů ze zemí RVHP. Dříve v Československu běžně vyráběné elektrické konvice a kávovary byly nahrazeny dovozem ze Sovětského svazu, Maďarska a Východního Německa. Je třeba uvést, že kvalita dovážených maďarských kávovarů byla velmi dobrá, protože navazovala na úspěšnou předválečnou produkci.

Ústřední národní podnik Elektro-Praga Hlinsko, vyrábějící menší domácí spotřebiče, si nechal v polovině 60. let zaregistrovat novou ochrannou známku s označením „Eta“. Proto se v druhé polovině tohoto desetiletí začaly objevovat nové řady přístrojů s uvedeným označením. Mezi tyto novinky patřil např. lehký ruční šlehač se dvěma metlami typu 040 označený Eta Sima, který se stal alternativou k velkým a rozměrným kuchyňským robotům. U vysavačů to byly již celoplastové konstrukce typového označení Eta 406 a Eta 407, které již svým tvarem odkazovaly na příchod následujícího desetiletí. K novým typům spotřebičů se přidaly i ty specializované, kterými byly ruční leštička Eta Unix nebo teplovzdušný ventilátor Eta Viro.

Technika v domácnosti (67)
Kuchyňská zahraniční pomoc