časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Technika v domácnosti (67)

Mgr. Lucie Střechová | Národní technické muzeum | www.ntm.cz

Kuchyňská zahraniční pomoc

Výroba drobných domácích elektrospotřebičů se stala po první světové válce dynamicky se rozvíjejícím oborem. Mnoho stávajících, ale i nově založených elektrotechnických výrobců využilo poválečnou konjunkturu ke spuštění výroby zcela nových druhů přístrojů. Mezi nimi byla i v roce 1919 založená americká společnost KitchenAid, která jako jedna z prvních na světě přišla se sestavou elektrického domácího kuchyňského strojku. Dnes tyto přístroje označujeme slovem robot. Doslovný překlad názvu americké značky zní „kuchyňská pomoc“ a v tomto duchu měly a stále také mají její spotřebiče pracovat.

Americký kuchyňský strojek Kitchen-Aind - retro elektro

Prvním typem kuchyňského strojku vyráběným touto značkou, byl větší celokovový sloupový stolní pomocník, který disponoval velmi širokým příslušenstvím. Na ústřední rameno s pohonnou jednotkou se připojovaly nejrůznější metly, ty byly ponořeny do kovové mísy, která byla fixována k dolní části přístroje. Základní mísa se mohla zaměnit za další části, jako byl zmrzlinový strojek nebo mísa na krouhání zeleniny a drcení ledu. Do samotné pohonné jednotky šlo připojit mlýnek na kávu, na maso, vymačkávač ovocné šťávy atd. Shrnutí všech funkcí lze vyjádřit těmito slovesy – přístroj míchal, hnětl, třel, šlehal, mlel, lisoval, procezoval a dokázal připravit i zmrzlinu. Zkrátka tento robustní pomocník měl za úkol umožnit přípravu cukrárenských dobrot v rodinném prostředí.

Tento typ přístroje z roku 1927 je ve sbírkách Národního technického muzea a lze jej vidět vystavený ve stálé expozici Technika v domácnosti. V plné sestavě si ho pořídil těsně před Vánoci 22. prosince pan architekt Stoklasa bydlící v Budečské ulici na pražských Vinohradech. Nový kuchyňský strojek zakoupil v prodejně Elektrických podniků hlavního města Prahy. Cena nového spotřebiče byla i na tu dobu omračující, jednalo se o 5 686 Kč. Pan architekt proto zaplatil na místě 3 000 Kč a zbytek uhradil v měsíčních splátkách ve výši 500 Kč. Celková cena přístroje představovala dva mírně nadprůměrné měsíční platy vysokoškolsky vzdělaných lidí. Dnes bychom takového robota pořídili za cca 70 000 Kč. Svou roli v konečné ceně samozřejmě sehrála i výše cla uvaleného na dovážené americké výrobky. Jednalo se tak o velmi hodnotný vánoční dárek.