časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Systém bezšroubového připojení Hager quickconnect: zrychli si instalaci

Hager Electro, s. r. o. | www.hager.cz

Rychlost. Bezpečnost. Úspora času při montáži. Minimální prostor pro lidskou chybu. To všechno jsou argumenty, proč vyzkoušet rozváděče a modulární přístroje Hager podporující systém rychlého bezšroubového připojení quickconnect.

Požadavky na bezpečnost elektrických rozvodů neustále vzrůstají. Přístroje se díky tomu stávají kompaktnějšími pro efektivnější využití prostoru v rozváděči. Společnost Hager nabízí řešení: od kombinovaných ochranných přístrojů až po hřebenové propojovací lišty, které každodenní práci elektrikáře opravdu urychlí. Připojení pomocí pružinových svorek namísto šroubových spojů – systém Hager quickconnect při instalaci ušetří až 40 % času ve srovnání se šroubovými svorkami. Rychlost instalace vyjadřuje motto: „nasuň – nešroubuj“.

Obr. 1. Snadné a rychlé propojení
Obr. 1. Snadné a rychlé propojení

Rozvodnice Hager v bezšroubové variantě

Rozvodnice golf

Při stavbě nebo rekonstrukci obytných budov je často vyžadováno rychlé a kompaktní řešení elektroinstalace. Rozvodnice golf je pro své kompaktní rozměry a snadnou montáž pro tyto účely nejvhodnější volbou. Tato malá rozvodnice nabízí prostor pro velké množství modulárních přístrojů a díky patentovanému systému pro uchycení vodičů lze instalaci provést bezpečně a rychle.

I tyto rozvodnice lze jednoduše sestavit a ověřit tak, aby splňovaly veškeré náležitosti pro výrobu rozváděče nízkého napětí podle daných norem (rozváděč DBO podle ČSN EN 61439-3). Vybírat je možné ze zapuštěné nebo nástěnné verze, z plných či transparentních dveří. Vše i s bezšroubovými svorkovnicemi PE/N.


Obr. 2. Kabel připojen bezpečně a spolehlivě

Zapuštěná rozvodnice volta

Více místa pro instalaci bylo jedním z nejdůležitějších kritérií při přestavbě rozvodnice volta. Po mnohých inovacích rozváděče, které byly prováděny s cílem usnadnit práci montérovi, má rozvodnice volta největší prostor ve své třídě. Velkorysý instalační prostor nejenže poskytuje dobrý přehled, ale také umožňuje rychlou instalaci. Prostory v bocích pojmou většinu kabeláže, která je uchycena příchytkami. Dodatečný prostor nad vestavěnými zařízeními zajišťuje instalace bezšroubových svorek PE/N na výsuvný kabelový kryt – to usnadňuje průchod kabelů a dovoluje v rozvodnici instalovat ještě více chráničových obvodů.

Volta.hybrid je první malý rozváděč, který kombinuje silnoproudou a datovou část. Toto jedinečné řešení vychází ze známé pětiřadé silnoproudé rozvodnice volta a je k dispozici v osmi různých variantách: zapuštěné varianty do zdi nebo do dutých příček, se dvěma lištami DIN a dvěma montážními plechy nebo třemi lištami DIN a jedním montážním plechem. Všechny verze jsou buď s plechovými dveřmi s perforací, nebo s plastovými dveřmi s perforací, která optimálně odvádí teplo z rozváděče. Plastové dveře významně zlepšují přenos signálu Wi-Fi z rozváděče.

Rozváděč univers FW pro inteligentní řešení

Se stavebnicovými rozváděči univers FW jsou elektrikáři připraveni na všechny požadavky v moderních bytových a komerčních budovách, ať už jde o povrchovou, zapuštěnou, nebo vestavnou montáž. Pokročilý systém montáže vnitřních stavebnicových dílů (až pro 336 modulů) činí z tohoto rozváděče ideální základ pro řešení inteligentní instalace. Díky variabilním vstupním kabelovým přírubám, praktické sadě pro vestavnou montáž, bezšroubovým svorkovnicím PE/N a vyvazovací liště je práce s tímto rozváděčem mnohem snadnější.

Také rozváděče univers FW mohou mít kombinované provedení slaboproudé a silové instalace. Lze vybírat z různých variant rozváděčů a příslušenství pro rozličné instalační situace.

Obr. 3. Proudový chránič s nadproudovou ochranou RCBO3 Hager
Obr. 3. Proudový chránič s nadproudovou ochranou RCBO3 Hager

Vybrané instalační přístroje Hager v bezšroubové variantě

Do bezšroubových rozvodnic jedině bezšroubové modulární přístroje – kompaktnější a s efektivněji využitým místem v rozváděči oproti šroubovým verzím. Společnost Hager nabízí širokou škálu přístrojů s připojením pružinovými svorkami místo šroubových spojů: od kombinovaných ochranných přístrojů až po hřebenové propojovací lišty, které práci elektrikáře výrazně urychlí.

Proudové chrániče s nadproudovou ochranou RCBO3

Novinkou v nabídce bezšroubových modulárních přístrojů Hager jsou proudové chrániče s nadproudovou ochranou ADZ v třífázovém provedení se třemi nezávislými jističi. Jako jediný a nejkompaktnější přístroj na našem trhu chrání tři obvody proti zkratu a přetížení pro každý z okruhů zvlášť. Vývody z jednotlivých okruhů jsou umístěné tak, aby připojení vodičů bylo jednoznačné, ať už jde o vodič L, nebo N, a přehledné na první pohled. I laik okamžitě rozpozná, proč přístroj vybavil, tedy zda nastal zkrat, přetížení, nebo byl překročen dovolený limit unikajícího proudu. Přetížené okruhy se mohou znovu jednotlivě zapnout. Využít je možné celkem šest verzí (IΔn 30 mA, typu A) pro jmenovité proudy 10, 13 a 16 A s charakteristikou jističe B a C. Lze snadno a rychle připojit více přístrojů v jednom. Díky tomu, že tyto přístroje existují v bezšroubovém provedení, je možné k připojení použít několik typů hřebenových propojovacích lišt, včetně 3P + N, umožňující propojit více těchto přístrojů vedle sebe.

Obr. 4. Elektrikáři testovali připojení Hager quickconnect
Obr. 4. Elektrikáři testovali připojení Hager quickconnect

Co o systému quickconnect říkají sami elektrikáři

Pět elektrikářů souhlasilo, že si na vlastní kůži vyzkoušejí práci s přístroji a rozváděči podporujícími bezšroubové připojení quickconnect a podělí se o své dojmy:

Pavel Mařík: „Systém quickconnect práci urychlí, je bezpečnější pro montáž a nedojde ke zranění.“

David Hruda: „Výhody systému quickconnect vidím určitě v rychlosti montáže a ve spolehlivosti. Spoj bude stále pevný a nebude se povolovat. Nestane se, že by někdo zapomněl spoj dotáhnout.“

  
Obr. 5. Pavel Mařík (vlevo), Obr. 6. David Hruda (vpravo)

Zdeněk Pikhart: „Systém lze dobře skládat i rozebírat, lze vyndat přístroj z řady uprostřed, není s tím žádný problém.“

Martin Kupeček: „Jelikož se s firmou Hager moc nesetkávám, tak mě zaujalo toto bezšroubové připojování, určitě bych ho mohl doporučit. Žádné nevýhody nevidím.“

Petr Krajíček: „Bezšroubové přístroje a rozváděče se mi líbí hlavně z důvodu jejich bezúdržbovosti a rychlé instalace.“

  
Obr. 7. Zdeněk Pikhart (vlevo), Obr. 8. Martin Kupeček, Obr. 9. Petr Krajíček (vpravo)

Při testování elektrikáři potvrdili, že bezšroubové připojení může ušetřit až 40 % času při instalaci. Systém quickconnect představuje záruku rychlé, bezpečné a pohodlné instalace. Elektrikáře potěšila i prodloužená záruka pět let na produkty Hager s bezšroubovými svorkami.

Více o systému quickconnect a kompletní videoreportáž z průběhu testování lze nalézt na www.hager.cz.



Systém rychlého bezšroubového připojení – quickconnect získal prestižní ocenění, zlatou Známku kvality pro výrobek-technologii pro stavitelství a architekturu 2020. Podrobnosti ZDE.