časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Servisní služby oez – zkušenosti pro zákazníky

|

Miroslav Uher, OEZ s. r. o.
 
Činnost servisních služeb vychází především z potřeb uživatelů přístrojů OEZ a z náročností jejich aplikací. Rozmanitost použití přístrojů v praxi je také velmi užitečnou školou pro servisní techniky, kteří se ve své každodenní praxi setkávají s nejrůznějšími použitími současných i dříve vyráběných přístrojů. Získané zkušenosti z nich utvářejí zdatné odborníky. Jejich poznatky jsou následně využívány nejen vývojovými pracovníky OEZ, ale především dalšími uživateli přístrojů ve všech oblastech.
 
Základem působení servisních služeb je tzv. operativní servis ve výrobním závodě nebo v místě instalace včetně využití havarijního nonstop servisu. Výjezd servisního technika (obr. 1) na místo instalace přístrojů je vždy výbornou příležitostí pro diskusi o konkrétním použití a umožňuje současné vykonání revize a údržby.
 

Bouřky a diagnostika

 
Revize přístrojů a údržba je součástí v současné době nejžádanější skupiny služeb zaměřených právě na prevenci poruch. Možná velmi intenzivní bouřky na jaře a začátkem léta, možná dočasný úbytek práce a očekávání dalšího navýšení výroby vyvolaly potřebu ověření spolehlivosti elektroinstalací. Proto v létě bylo největší těžiště prací servisních služeb právě v oblasti diagnostiky a údržby přístrojů.
 
Zaměření diagnostiky bylo vždy přizpůsobeno technické vyspělosti a stáří přístrojů, použití a funkčním požadavkům, jakož i prostředí, ve kterém jsou instalovány (vlhkost, změny teplot, prašnost apod.). V mnoha případech technici OEZ odhalili a odstranili další potenciální problémy, jako např. nedostatečné spoje nebo neupevněné vodiče v rozváděči.
 

Úspora času a peněz

 
Další oblastí působení servisních služeb jsou náhrady starších přístrojů. Podle požadavků uživatelů jsou zajišťovány specifikace nových přístrojů, včetně cenových nabídek a případné montáže. Obecně lze říci, že práce s jističi do 630 A je jednodušší. Zkušenější pracovníci elektroúdržby uživatele si dokážou prostřednictvím konfigurátoru Modeion náhradu jističe do 630 A specifikovat i sami. Společnost OEZ je vždy připravena ke konzultaci, umí poradit nebo přímo provést montáž.
 
Náhrady jističů větších jmenovitých proudů, zejména náhrady jističů AR, ARV, které byly vyráběny ve více variantách, je nezbytné přesně identifikovat (informace o realizaci retrofitů AR, ARV na e-mailu: retrofity.cz@oez.com). Obvykle se také jedná o jističe přímo za transformátorem a je nutné posuzovat náhradu nejen z pohledu jmenovitého proudu, ale také z pohledu dynamických účinků zkratových proudů a celkového uspořádání rozváděče. Tyto náhrady jsou realizovány rychle a profesionálně v podobě retrofitu, a to včetně montáže. Realizace retrofitu jako komplexní služby je zajišťována ve spolupráci s certifikovanými firmami ve všech regionech České republiky nebo přímo prostřednictvím servisních služeb OEZ. Největší výhodou retrofitu jističem Modeion (obr. 2) nebo Arion je dokonalé zpracování, kvalitní příprava a rychlá realizace. Minimální doba odstávky tak šetří čas i peníze.
 

Nebojte se servisu

 
Odstávky ve výrobních firmách během léta 2009 jednoznačně potvrdily, jak je důležitá diagnostika a preventivní údržba. Včasné odhalení problémů vždy zabrání velkým ztrátám při výpadku nebo havárii napájecího zařízení. Přitom obyčejně stačí drobné seřízení, očištění a dotažení spojů. Zařízení pak může spolehlivě pracovat další roky. Je-li nutná výměna přístroje, existuje jednoduché řešení ve spolupráci se servisními službami OEZ, s. r. o. (informace o servisu na e-mailu: servis.cz@oez.com). Specialisté z OEZ jsou připraveni pomoci v každé situaci.
 
Další informace lze získat na adrese: http://www.oez.cz
 
Obr. 1. Servisní technik v akci
Obr. 2. Retrofit jističi Modeion šetří čas i peníze