časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozváděče Sivacon S4 společnosti Siemens

|

Atraktivní design, maximální bezpečnost
 
Marek Smola, Siemens, s. r. o.
 
Společnost Siemens uvádí na trh nový typ rozváděčů nízkého napětí Sivacon S4. Tento systém rozváděčů je reakcí na vysoké požadavky zákazníků v oblasti bezpečnosti, snadné obsluhy a rovněž atraktivního designu. Rozváděče řady Sivacon S4 jsou používány nejen v průmyslu, ale také v administrativních budovách, nemocnicích či školách.
 
Sivacon S4 je stavebnicový systém typově zkoušených rozváděčů (TTA – Type Tested Assembly), který umožňuje oddělení vnitřních prostor rozváděče (tzv. separaci) až do třídy 4b. Rozváděče jsou nabízeny ve standardních rozměrových řadách – s jednotnou výškou 2 000 mm a šířkách 400, 600, 800, 1 000 a 1 200 mm, popř. hloubkách 400, 600 nebo 800 mm. Rámy rozváděčů je možné montovat do řady vedle sebe nebo zády k sobě. Zákazník může volit krytí rozváděčů v rozmezí od IP30 do IP55. Povrchová úprava skříní je provedena práškovou barvou v odstínu RAL 7035.
 
Sběrnicový systém v rozváděči je vždy měděný. Vzhledem k tomu, že hlavní sběrnice v rozváděči jsou ze speciálních profilů, je možné připojit spádové sběrnice bez vrtání.
 
Rozváděč lze připojit rovněž přímo k přípojnicovému systému Sivacon 8PS pomocí typově zkoušených (TTA) připojovacích sad. Díky tomuto řešení je možné zákazníkovi dodat kompletní řešení typově zkoušeného rozváděče (TTA) a typově zkoušeného (TTA) přípojnicového systému. Toto řešení se mj. používá při požadavku na propojení rozváděčů přípojnicovým mostem.
 
Pro specifikaci dílů a přístrojů je výhodné použít program Simaris CFB, který pracuje s databází přístrojového vybavení značky Siemens. Výstupem z programu Simaris CFB jsou mj. pohledy na rozváděče, specifikace materiálu či technické údaje v přehledné tabulce. Výhodou je možnost zanesení montážních dob ke každé položce ve vazbě na hodinovou mzdu. Díky této funkci je možné zpracovat kompletní cenovou nabídku na výrobu rozváděče Sivacon S4.
 
Na základě specifikace materiálu je možné vytvořit objednávku a požadovaný materiál je pak v krátkém čase dodán přímo k zákazníkovi. Jednotlivé díly rozváděče jsou dodávány v plochém balení (tzv. flat pack) s minimálními nároky na skladovací prostory. V každém balíku je přibalen návod na montáž s podrobným obrázkovým popisem.
 
Vzájemná montáž jednotlivých dílů je velmi snadná a rychlá. Oproti konkurenčním výrobkům je montáž jednotlivých dílů výrazně rychlejší, což přináší významné zkrácení montážních dob a snížení mzdových nákladů.
 
Jednou z větších zakázek, kde byly použity rozváděče řady Sivacon S4, je projekt Odpadové hospodářství SAKO Brno, a. s.
 
V této zakázce bylo instalováno osmdesát polí rozváděčů od jmenovitého proudu 1 600 až 160 A. Výrobce rozváděčů ocenil při montáži skeletů skříní jednoduchost a rychlost, s níž byly sestaveny. Vzhledem k tomu, že k montáži skeletů je třeba pouze jeden nástroj, došlo k výraznému zkrácení montážní doby. Taktéž montáž přístrojů do rozváděčových skříní byla realizována rychleji než u standardních rozváděčů. Všechny díly (lišty DIN, můstky apod.) jsou připraveny pro rychlou montáž a není třeba vrtat, řezat závity apod. Jednoduše řečeno, jde o stavebnici. S každým dílem stavebnice je dodáván intuitivní návod, díky němuž je montáž snadná a rychlá. Pohodlné je i připojení externí kabeláže. Na dně rozváděčů jsou dostatečně velké kabelové prostupy a je počítáno i s dostatečným prostorem pro připojení kabelů.
 
Systém rozváděčů Sivacon S4 je připraven pro použití celé produktové řady přístrojů značky Siemens – od modulových jističů, relé a stykačů až po výkonové vzduchové jističe řady Sentron. Systém samozřejmě umožňuje montáž přístrojů jak v pevném, tak ve výsuvném provedení. Zájemci o rozváděče řady Sivacon S4 se mohou obrátit na velkoobchody nebo na partnery společnosti Siemens.
 
 
Obr. 1. Rozváděč Sivacon S4 s otevřenými dveřmi
Obr. 2. Rozváděč Sivacon S4 se zavřenými dveřmi
Obr. 3. Vnitřní prostory rozváděče – separace Form 4
Obr. 4. Sběrnicový systém
Obr. 5. Pracovní obrazovka programu Simaris CFB
Obr. 6. Příklad manuálu pro sestavení rozváděče
Obr. 7. Systémy rozváděčů Sivacon S4
Obr. 8. Rozvodna nn firmy SAKO, a. s
Obr. 9. Rozvodna nn firmy SAKO, a. s
 
Tabulka základních technických údajů rozváděčů Sivacon S4