časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozváděče pro datové rozvody od firmy Eaton

|

Leoš Blažek, Eaton Elektrotechnika, s. r. o.

Firma Eaton Elektrotechnika, s. r. o., je kromě komponent pro domovní a průmyslové instalace také dodavatelem rozváděčů a pasivních prvků pro datové rozvody. Kvalitní výrobky společnosti Eaton tak lze potkat nejen v silových, ale i slaboproudých a optických datových instalacích.

Produkty pro datové rozvody firma Eaton nabízí v řadě značené Xpatch. Páteří nabídky jsou datové skříně, které jsou základními uzly každého datového rozvodu. Skříně jsou nabízeny v obou základních šířkách, tj. pro 10" a 19" panely. K dispozici jsou provedení nástěnná, stojanová a věžová.

Nástěnné rozváděče s šířkou pro 10" panely nesou označení SOHO (obr. 1). Jejich výška je od 4 do 12 modulů U. Skříňky jsou osazeny prosklenými dveřmi, u nichž lze snadno měnit směr otevírání. Dveře jsou standardně opatřeny zámkem. Vnitřní výbava se montuje na posuvné lišty.

Nástěnné rozváděče určené pro 19" panely jsou nabízeny ve dvou řadách: NWE a NWS. Řada Basic Line NWE (obr. 2) je k dispozici ve verzích pro šest až osmnáct modulových míst s hloubkou 310 až 610 mm. Skříně jsou vybaveny dveřmi prosklenými tvrzeným bezpečnostním sklem. Pro zavírání lze volit standardní zámek nebo kličku pro 40 mm dlouhé zámkové vložky. Rozváděče mohou být dvoudílné, tj. kompaktní plášť s dveřmi, nebo trojdílné, kde je přístup možný nejen dveřmi, ale lze také odklopit celou skříňku od zadní stěny.

Základní charakteristikou nástěnných rozváděčů Standard Line NWS (obr. 3) je větší variabilita provedení. Tyto dvou- i třídílné skříně jsou k dispozici jak s prosklenými, tak i s plechovými dveřmi. Prostorově lze vybírat z verzí pro 6 až 21 modulů v hloubkách od 400 do 600 mm. Rozváděče řady Standard Line NWS jsou nově k dispozici ve verzi s odnímatelnými bočnicemi. Možnost odejmout bočnici určitě ocení každý technik při zapojování, kontrole a údržbě datového rozváděče.

Stojanové rozváděče pro 19" příslušenství existují ve dvou řadách, Basic Line NCE a Standard Line NWS. Obě verze jsou nabízeny jak ve standardizovaných konfiguracích, tj. celou skříň lze objednat pod jedním objednacím číslem, nebo konfigurovatelné, kdy si zákazník vybere konkrétní specifické uspořádání. I v tomto případě obdrží smontovanou skříň; skříň je podle zadané specifikace osazována již ve výrobě. Pro možnost změnit a doplnit dosavadní sestavu lze veškeré příslušenství objednat i samostatně (typové označení a objednací číslo specifikují, zda má být daný prvek namontován ve výrobě).

Rozváděče Basic Line NCE jsou nabízeny ve výškách pro 23, 33, 37 a 42 modulů s šířkou 600 nebo 800 mm a hloubkou 600 a 800 mm. Lze volit z kovových a prosklených dveří, různých typů dolních a horních krytů, s ventilací nebo bez ní apod. Samozřejmostí je rozmanité vnitřní příslušenství.

Skříně Standard Line NWS (obr. 4) se opět vyznačují větší variabilitou. Jsou k dispozici ve výškách pro 23, 33, 37, 42 a 46 modulů, hloubka může být až 1 000 mm. V nabídce jsou např. perforované dveře, a to jak plechové, tak i prosklené. Vnitřní příslušenství řeší i specifické detaily.

Posledním typem rozváděčů jsou věžové NTS (obr. 5). V podstatě jde o kombinaci předchozích verzí. Vemi malé a kompaktní skříňky jsou určeny k instalaci na podlahu pro 19" moduly. Vlastní skříň připomíná skříň stolního PC. Jsou určeny zejména do malých kanceláří či učeben. Devatenáctipalcové panely se umísťují svisle, do skříně šíře 220 mm se vejdou čtyři modulové jednotky.

Zákazníkům, kteří v široké nabídce datových rozváděčů od společnosti Eaton nenajdou vhodný typ pro svoji potřebu, je firma schopna datové rozváděče vyrobit podle upřesnění a požadavků.

Vedle skříní a jejich příslušenství jsou v sortimentu Eaton i optické patch panely, a to jak pro šířku 19", tak pro šířku 10". Nabízeny jsou verze v pevném a výsuvném provedení, a to pro optické kabely různých typů a průměrů. Panely lze vzájemně propojovat konektorovanými klasickými nebo optickými kabely. Z dalších prvků vyráběných firmou Eaton lze jmenovat např. různá provedení datových zásuvek, zásuvkové moduly se svodiči, ventilační jednotky, osvětlení apod. (obr. 6 a obr. 7).

http://www.eaton.cz



Obr. 1. Desetipalcové nástěnné rozváděče SOHO
Obr. 2. Devatenáctipalcové nástěnné rozváděče Basic Line NWE
Obr. 3. Nástěnná skříň NWS s odnímatelnými bočnicemi, cylindrickou vložkou a prosklenými dveřmi
Obr. 4. Stojanový rozváděč NWS
Obr. 5. Věžový rozváděč NTS
Obr. 6. Napájecí panel se svodiči přepětí třídy III (D)
Obr. 7. Ventilační jednotka