časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Retrofity ABB pro jaderné elektrárny Dukovany a Temelín

|

Společnost ABB se stala dodavatelem retrofitů rozváděčů vysokého napětí pro všechny bloky Jaderné elektrárny (JE) Dukovany a první blok JE Temelín. Retrofitem, tedy výměnou původního vypínače za nový, dochází ke zvýšení spolehlivosti rozváděčů a zároveň ke snížení nároků na jejich údržbu.
 
Historie JE Dukovany sahá až do počátku 70. let, kdy tehdejší Československo a Sovětský svaz podepsaly mezivládní dohodu o výstavbě dvou jaderných elektráren, a to v Jaslovských Bohunicích na Slovensku a v Dukovanech na jižní Moravě. Zahájení výstavby v Dukovanech se z důvodu změny projektu posunulo až na rok 1978. První blok JE Dukovany byl uveden do provozu v roce 1985, poslední čtvrtý v roce 1987.
 
Investiční záměr vybudovat JE Temelín byl vydán již v roce 1979, vlastní stavba provozních objektů byla zahájena v roce 1987. Přes období velkých nejistot byla redukovaná a v technologii modernizovaná stavba dokončena a v prosinci 2000 vyrobil první blok první elektřinu.
 
V Dukovanech i Temelíně zajišťují napájení vlastní spotřeby elektrárny a havarijních okruhů rozváděče z původní produkce tehdejších Elektrotechnických závodů v Brně. Jejich technická úroveň odpovídá možnostem doby, ve které se vyráběly. Vzhledem k neustálé potřebě snižovat nároky na údržbu, zvyšovat spolehlivost, prodlužovat životnost zařízení a využívat výkon elektráren, je modernizace zařízení jaderných elektráren nezbytná.
 
Proto společnost ČEZ vypsala veřejnou zakázku na rekonstrukci silových částí rozvoden 6 kV vlastní spotřeby JE Dukovany a prvního bloku JE Temelín. Do tohoto výběrového řízení se přihlásila, a následně podala nabídku také firma I & C Energo, a. s., se subdodávkou retrofitů ABB. Její nabídka byla vyhodnocena jako nejlépe vyhovující zadání.
 
Retrofit rozváděčů spočívá v náhradě maloolejových vypínačů moderními vakuovými vypínači a elektromechanických ochran ochranami elektronickými. S tím souvisejí úpravy konstrukcí skříní rozváděčů. Celkově se pro ABB jedná o dodávku 663 kusů nových výsuvných částí s vypínačem VD4 a dodávku materiálu pro úpravu 942 polí rozváděčů vysokého napětí. Dodávka je rozdělena do deseti dílčích celků a bude realizována v průběhu čtyř let.
 [Tiskové materiály ABB.]
 

Obr. Jaderná elektrárna Dukovany