časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rekonstrukce elektrických a sdělovacích rozvodů v panelových domech

|

Návrhy a doporučení na použití materiálů při rekonstrukcích elektrorozvodů
 
Kopos Kolín a. s. vyrábí široký sortiment elektroinstalačního úložného materiálu vhodného pro rekonstrukce panelových bytů a domů. V sortimentu nechybějí výrobky pro rekonstrukce bytových i společných prostor: elektroinstalační krabice pod omítku a do dutých stěn, rozvodné krabice, elektroinstalační lišty, parapetní kanály, ohebné a ocelové trubky, kabelové nosné systémy. Výrobky Koposu splňují přísné požadavky na bezpečnost. Využití systémů lištových a parapetních soustav zajišťuje čistou, jednoduchou a bezprašnou montáž pro elektrická a datová vedení na povrchu stěn (rekonstrukce probíhají za plného provozu v panelovém domě). Aktuální design výrobků Kopos je obzvláště vhodný do všech moderních bytových interiérů.
 
Při rekonstrukcích elektrických rozvodů v panelových bytech je nezanedbatelná estetická stránka. V bytových jádrech, chodbách a kuchyních navazuje elektrické vedení přímo na hlavní bytovou rozvodnici a v místě napojení by s ní mělo tvořit harmonický celek. Pro vedení na povrchu jsou mimořádně vhodné hranaté lišty, lišty elegant, parapetní a elektroinstalační kanály, do obytných místností lze doporučit opět lišty elegant, ale také nášlapné podlahové oblé lišty, soklové a rohové lišty. Pro dobrou přehlednost většího množství ukládaných kabelů lze použít podlahové lišty nebo podlahové kobercové lišty, stejně jako parapetní kanály. Standardní barvou je bílá, nicméně v nabídce Koposu je stále širší sortiment lišt v povrchové úpravě imitace dřeva.
Pro vedení v dutých stěnách Kopos nabízí speciální elektroinstalační úložný materiál určený pro duté stěny do třídy hořlavosti A-C3, jako je dvouplášťová rozvodná krabice KI 68 spolu s ohebnými trubkami. Samozřejmostí jsou přístrojové a rozvodné krabice do stavebních materiálů třídy hořlavosti A-C2.
Při rekonstrukcích společných rozvodů v panelových domech má Kopos k dispozici produkty pro rekonstrukci jak vně domu (závitové a bezzávitové ocelové trubky, UV stabilní tuhé trubky), tak i uvnitř budov. Pro vnitřní použití v domech lze vybrat z uzavřeného provedení rekonstruovaných rozvodů (tuhé a ohebné plastové trubky, tuhé bezhalogenové trubky, pancéřové trubky spolu s krabicemi s vysokým krytím). Z otevřeného provedení rozvodů jde především o kovové nosné systémy nebo drátěné žlaby, o rozváděčové kanály, požárně odolné trasy nebo o provedení v lištách (zaklapávací a hranaté lišty v různých dimenzích). Pro chodby a výtahové šachty určené jako únikové prostory jsou obzvláště vhodné požárně odolné trasy a bezhalogenové trubky a lišty.
Rekonstrukce bytových elektrorozvodů s využitím různých druhů lišt má mnoho výhod, např.:
  • bezpečnost,
  • nízké finanční náklady,
  • estetiku,
  • snadnou dostupnost od českého výrobce,
  • flexibilitu,
  • rychlost a komplexnost při montáži.
Obr. 1. Stropní lišty ve standardní bílé barvě
Obr. 2. Hranaté lišty pro povrchovou instalaci v místnosti
Obr. 3. Estetická rekonstrukce rozvodů v panelovém bytě
 
Další informace o výrobcích společnosti Kopos Kolín a. s. mohou zájemci získat na adrese:
Kopos Kolín a. s.
Havlíčkova 432
280 94 Kolín IV
tel.: +420 321 730 111
fax: +420 321 730 811