časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Průmyslové obslužné sloupy InduSign

|

Ing. Martin Holotík, Schneider Electric CZ, s. r. o.
 
Systém průmyslových sloupů InduSign přináší nový rozměr v řešení rozvodů energií i médií v průmyslu. Ještě nikdy nebylo tak jednoduché přeskupit výrobní linku, přesunout pracovní místa nebo je vybavit instalačními rozvody „na míru“. InduSign je synonymem flexibility, rychlosti a efektivity.
 
Instalační systém InduSign soustřeďuje vedení elektrické energie, datových rozvodů, telekomunikací, ale i rozvodů kapalin, plynů, odsávání, ventilace apod. na jediném obslužném sloupu. Ten může být instalován v libovolném prostředí průmyslové výroby, a napájet tak potřebnými médii příslušný stroj nebo výrobní linku. Konfigurace vybavení sloupu je plně podle požadavku zákazníka v závislosti na potřebách výroby. Jedinečnost spočívá v univerzálnosti uchycení sloupu, stejně jako v napojení na dosavadní rozvody v kterémkoliv výrobním podniku, hale apod. V případě přeskupení výrobní linky lze sloup se všemi médii jednoduše, a především rychle přemístit a opět zprovoznit. Šetří se tak nemalé náklady spojené s odstávkou výroby nebo s budováním nových pevných rozvodů. Flexibilita systému InduSign dovoluje také rychlou změnu přístrojového vybavení a opětovné fungování v nově zvolené konfiguraci.
 

Instalační možnosti

V sortimentu systému InduSign je k dispozici velký výběr montážního příslušenství, které umožňuje jednoduché a bezpečné připevnění sloupů ke kabelovým žebříkům, žlabům a přípojnicovým rozvodům. Možné je také uchycení k průmyslovým stropům, pracovním deskám, strojům a podlahám.
 

Vybavení a příslušenství

Všechny zásuvky a přípojky jsou vyrobeny z bezolovnatého plastu, který je odolný proti rázům a šetrný k životnímu prostředí. Zásuvky 16 A standardu CEE jsou instalovány přímo do profilu sloupu. Zásuvky na větší proudy jsou montovány na upevňovacích deskách, které jsou uchyceny ve speciální instalační drážce sloupu. Kromě toho je možné přístroje instalovat v kombinované rozvodné skříni na boční straně sloupu. Do instalačních drážek sloupu jsou montovány také veškeré armatury pro vedení stlačeného vzduchu, kapalin, plynů, odsávání apod. Tyto mohou být dodány v mosazném provedení, ale i jako pochromované nebo práškově lakované.
 

Výhody

  • Sloupy InduSign lze velmi jednoduše a rychle přemísťovat a opět zapojovat v novém uspořádání výrobní linky. Výhodou je jednoznačná úspora nákladů spojených s odstávkou výroby ve srovnání s klasickým pevným rozvodem médií.
  • Hliníkové profily o výšce až 6,5 m jsou dodávány v jednoduchém nebo zdvojeném provedení. Součástí je originální příslušenství pro vedení plynů, kapalin, odsávání, ventilaci apod.
  • Průmyslové sloupy InduSign mohou být snadno a rychle přemístěny a opět zapojeny do provozu.
  • Široké příslušenství silových i datových zásuvek, navíc v různých typech národních norem, umožňuje zákazníkovi volný výběr přesné konfigurace sloupu šité „na míru“ podle výrobních procesů.
  • Veškeré příslušenství sloupu může být opatřeno kryty, což zlepšuje odolnost sloupu, bezpečnost provozu a také zvyšuje estetickou úroveň instalace.
  • Kompletace sloupu včetně vybavení, typu uchycení, finální povrchové úpravy apod. je realizována plně podle potřeb zákazníka; navíc je návrh zpracován počítačově z důvodu odstranění chyb.
  • Je zajištěna jednotná kvalita sloupů InduSign. Výrobní proces je schválen v souladu s normou ISO 9001.
  • Veškeré dodávky sloupů InduSign jsou počítačově dokumentovány, takže má zákazník možnost následného doobjednávání nebo změn v již dodaných typech.
  • Každý průmyslový sloup je dodán spolu s dokumentací, obsahující výsledky testové zkoušky, nákres sloupu a schéma zapojení.
  • Průmyslové sloupy mají stupeň ochrany IP20. Zásuvky standardu CEE mají stupeň ochrany IP44.

Reference v ČR

Veškerých výhod systému InduSign u nás využívají např. společnosti Parker-Hannifin nebo FotoLab. Úspěšná instalace, navíc v klinicky čistém prostředí, byla realizována v Mölnlycke Health Care Klinipro. Za zmínku určitě stojí také dodávka průmyslových sloupů pro společnost Bang & Olufsen do historicky prvního výrobního závodu mimo území Dánska.
 
Další informace na adrese:
Schneider Electric CZ, s. r. o.
Thámova 13, 186 00 Praha 8
Zákaznické centrum:
tel.: 382 766 333
 
Obr. 1. Sloupy InduSign vedou média k pracovištím
Obr. 2. Ukázka dalších variant výbavy
Obr. 3. Detail možného uchycení sloupu a napojení přívodu médií
Obr. 4. Řada sloupů InduSign přivádějících média ke strojům