časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Profesionální zkoušečky firmy Tietzsch

|

Ing. Jiří Ondřík, GHV Trading, spol. s r. o.

Tyto analogové i digitální zkoušečky s krytím IP65 v kategorii CAT IV umožňují měřit napětí až do hodnoty 1 200 AC/1 500 V DC s různým stupněm dalšího vybavení. Zákazník si může zvolit verzi základní nebo doplnit vybavení např. o testování proudových chráničů. Velký sortiment nástavců poskytuje možnost měřit mj. na vedeních, speciální příslušenství napomáhá měřit např. v kolejištích. V sortimentu jsou i přístroje v provedení EX pro měření ve výbušném prostředí. V následujících odstavcích budou představeny některé přístroje firmy Tietzsch.

1. Zkoušečka DSP3 je nejvybavenější z těchto zkoušeček. Je zkonstruována v kategorii CAT IV s krytím IP65 a umožňuje měřit napětí do hodnoty 1 200 V AC/1 500 V DC. Přístroj je přitom testován zkušebním napětím 14,8 kV. Indikace napětí je možná i pro frekvence nad 2 kHz, a to v provozních teplotách –10 až 55 °C. Přístroj je vybaven displejem LCD s rozlišením 3 ½ dig, doplňkovým analogovým displejem LED a pracuje i bez baterie. Analogový displej opatřený třemi červenými LED se používá pro pomocné indikace. Uvnitř obou měřicích hrotů jsou ochranné rezistory proti přepěťovým špičkám, které jsou umístěny v těsné blízkosti za hroty. Základní funkce přístroje jsou: měření napětí, odporu (do 6 MΩ), frekvence (10 kHz), diod, polarity a sledu fází (od 165 do 1 200 V). Sledy fází lze měřit v uzemněných i neuzemněných soustavách. Používání přístroje usnadňuje funkce Data Hold. Zkoušečka umožňuje také nastavit nulu při měření malých odporů a je vybavena optickou a akustickou signalizací. Tlačítko F (funkce) se používá pro výběr měřicí funkce. Nadstandardní je možnost vybavit tyto přístroje dalším rozsáhlým příslušenstvím. Příslušenství na objednávku v podobě různých nástavců s háčky atd. napomáhá měřit i v málo přístupných nebo nebezpečných prostorech (obr. 1). Jako zdroj se používá baterie 9 V, hmotnost zkoušečky je 270 g včetně baterie. Na obr. 2 je displej přístroje DSP4. Ten je jednodušší variantou přístroje DSP3 (obr. 4 vlevo). Chybí zde funkce měření frekvence a sledy fází lze měřit pouze v uzemněných soustavách.

2. Zkoušečky s označením EP4/EP4X jsou ve stejném pouzdru jako již zmíněná zkoušečka DSP4. Tyto přístroje jsou určeny pro měření malých odporů, verze EP 4X v provedení EX se používá při měření ve výbušných prostorech. Rozsah měření je od 0,01 do 2 000 kΩ, velikost testovacích proudů pro hodnotu do 10 Ω je 200 mA. Přístroj lze použít v sítích do 500 V. Uvedené zkoušečky jsou vybaveny akustickou a optickou indikací přítomnosti externího napětí. Robustní pouzdro má opět krytí IP65.

3. Řada zkoušeček označených SPB
– Prüfball se odlišuje po konstrukční stránce výrazným kulatým tvarem displeje (obr. 4 vpravo). Jsou to extrémně odolné a bezpečné přístroje s pryžovým, vodě a prachu odolným povrchem. Celkem deset různých variant tohoto přístroje podle vybavení umožňuje měřit napětí do 1 000 V (SPB 500: 100 až 500 V, SPB 740: 120 až 740 V, SPB 1 000: 120 až 1 000 V), sledy fází, propojení a popř. testovat proudové chrániče 30 mA. Na obr. 3 je displej přístroje SPB 500 PR. Tato verze je určena pro měření napětí do 500 V, písmeno P značí měření sledu fází, R měření odporů, verze PR dovoluje měřit i proudové chrániče. Analogickým přístrojem SPB 1 000 PR lze měřit napětí do 1 000 V, včetně měření sledu fází, odporů a testu proudového chrániče. Zmíněné přístroje lze opět vybavit bohatým příslušenstvím usnadňující práci v obtížných podmínkách.

Zájemci o přístroje firmy Tietzsch mohou získat další informace telefonicky nebo na webových stránkách – viz inzerát firmy GHV Trading, spol. s r. o., na str. 54. http://www.ghvtrading.cz



Obr. 1. Měření se zkoušečkou vybavenou nástavcem
Obr. 2. Displej zkoušečky DSP4
Obr. 3. Displej přístroje SPB 500 PR
Obr. 4. Zkoušečka DSP3 (vlevo), zkoušečka SPB 500PR (vpravo)