časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Profesionální nástroje pro protahování, odvíjení a tažení kabelů RUNPOTEC

Michal Dusil | Elektro-System-Technik, s. r. o. | www.est-shop.cz

V sortimentu rakouské značky RUNPOTEC najdete profesionální nástroje a pomůcky pro odvíjení, protahování a tažení kabelů, které maximálně zefektivní práci a zklidní nervy každého elektromontéra, elektrikáře a pracovníka v sektoru průmyslu, facility managementu či energetiky. Jejich jedinečná patentovaná protahovací špička Runpogleiter je známá a oblíbená již i u českých a slovenských zákazníků. RUNPOTEC produkty neustále inovuje a přichází často s unikátními novinkami pro pohodlnou a efektivní práci. Výhradním dodavatelem značky RUNPOTEC pro Českou republiku je společnost Elektro-System-Technik, s. r. o., která nyní produkty v krátkosti představí.

Snadné odvíjení kabelů

Dokonale kompaktní navíječ a odvíječ kabelových bubnů, to je X Board. Je zvláště vhodný pro poškozené kabelové bubny. Umožňuje nerušenou a efektivní práci s kabely bez zamotání. Jeho pět pogumovaných nožiček zajišťuje neklouzající a bezpečné stání, zároveň jimi chrání povrchy už hotových podlah před poškrábáním. Díky odnímatelnému trnu lze použít pro kabelové bubny s různými velikostmi otvorů. Nespornou výhodou verze XB 500 s nosností 800 kg je možnost odvíjení i dvou svazků najednou. Model XB 300 s nosností do 300 kg dokonale doplňuje multifunkční trn, který funkce X Boardu rozšiřuje.

Obr. 1. Odvíječ kabelových bubnů X Board  Obr. 2. RunpoLifter 4500 k odvíjení silných a těžkých kabelů z cívek o hmotnosti až 4500 kg
Obr. 1. Odvíječ kabelových bubnů X Board, 
Obr. 2. RunpoLifter 4500 k odvíjení silných a těžkých kabelů z cívek o hmotnosti až 4500 kg

Největším zařízením pro odvíjení kabelů je bezpochyby RunpoLifter 4500. Slouží k odvíjení silných a těžkých kabelů z cívek o hmotnosti až 4 500 kg a přitom je tak lehký, že ho lze převážet osobním autem a manipulovat s ním dokáže pohodlně jedna osoba. Runpolifter 4500 se skládá z hřídele, která se prostrčí středem kabelové cívky, a dvou skládacích zvedacích nosníků, z nichž každý váží pouhých 22 kg.

V členitých stavbách se práce s těžkými kabely stává často noční můrou – to potvrdí každý, kdo to jednou zkusil. Kabelové vodicí kladky, které se dodávají v několika variantách, tuto práci značně usnadní. Kladka 90° usnadňuje tažení kabelu kolem rohů, kladka pro šachtu nebo vnitřní hranu šachty usnadňuje spouštění kabelů do šachet nebo také tažení po schodech, flexibilní třídílný řetězec umožňuje univerzální použití, jako např. obcházení sloupů a podobně.

Obr. 3. Kabelová vodicí kladka   Obr. 4. Protahovací pero ze skelného vlákna o průměru 4,5 až 15 mm
Obr. 3. Kabelová vodicí kladka
Obr. 4. Protahovací pero ze skelného vlákna o průměru 4,5 až 15 mm

Protahování kabelů bez námahy

Prakticky nezničitelné a u zákazníků velmi oblíbené trojnásobně kroucené protahovací pero Runpo 5 s patentovanou špičkou RunpoGleiter® s celkovým zatížením v tahu až 270 kg si poradí s každou situací. Jeho výhodou je velká odolnost proti odtržení špičky, o 50 % menší třecí odpor při protahování a extrémně malý poloměr ohybu při dobré kluznosti.

Dalšími oblíbenými produkty z portfolia Runpotec jsou protahovací pruty Runposticks, ideální zejména pro práci s kabely v podhledech, kabelových šachtách, dutých stěnách či pro dodatečnou instalaci volně ložených kabelů. Speciální háček překoná překážky do 8,5 cm a jednoduše zachycuje kabel i v těžko přístupných místech. Součástí dodávky je praktické pouzdro s velkou škálou příslušenství.

Snem každého elektrikáře je protahovací pistole RT 2008 v kombinaci s ocelovým perem. Kolikrát jste si už odřeli prsty nebo dokonce začali krvácet, když jste nasouvali protahovací pero do husího krku proti ostré hraně krabice ve stropě a ještě přitom stáli na štaflích? Protahovací pistole RT 2008 vytváří bezpečnou zónu mezi rukama a zdí, navíc vám díky důmyslnému mechanismu dává sílu natlačit ocelové pero i do trubek delších než 20 m.

Silná protahovací pera ze skelného vlákna o průměru 4,5 až 15 mm dodáváme včetně praktického robustního nerezového navíjecího stojanu pro pohodlné odvíjení. Stojany disponují zdvojeným odvíjecím systémem pro rychlé odvíjení nebo odvíjení s automatickou brzdou. Ve verzi PROFI je součástí stojanu i box s množstvím příslušenství a vysouvací nohy. U stojanů od průměru 730 mm praktické mechanické počítadlo metrů.

Skvělými doplňky k protahovacím perům jsou samosvorné kabelové punčošky, která jsou vyrobeny z dvojitého nerezového opletení. Opletení je orientováno diagonálně, takže když zatáhnete za konec punčošky, opletení se mírně prodlouží na úkor průměru, který se zmenší, a punčoška kabel pevně sevře. Koncovka punčošky je vždy volně otáčivá a umožňuje tak kabelu, aby si volně našel cestu.

Obr. 5. Samosvorná kabelová punčoška
Obr. 5. Samosvorná kabelová punčoška

Tažení těžkých kabelů

Tam, kde je potřeba velká tažná síla pro tažení jednoho nebo několika kabelů vodorovně, tam, kde by bylo potřeba deseti osob na tažení kabelu, stačí teď jen jedna osoba a naviják CW 800 E. Extra silný naviják totiž vyvine tažnou sílu až 10 osob! Při rychlosti navíjení 4 m/min. vyvine sílu až 800 kg a při rychlosti 8 m/min. až 400 kg. K tažení kabelů je ideální lano z polyesteru, které je nabízeno v různých průměrech a délkách.

Extra silný naviják CW 800 EObr. 6. Extra silný naviják CW 800 E 

Profesionální inspekční minikamera Runpocam RC2
Obr. 7. Profesionální inspekční minikamera Runpocam RC2

Inspekce potrubí, rozvodů, šachet apod.

V sortimentu Runpotec lze nalézt i profesionální inspekční minikameru Runpocam RC2 pro inspekce potrubí od Ø 20 mm do vzdálenosti až 50 m, ale i pro větší průřezy (vzduchotechnika, drenáže, odpadní trubky atd.). V kombinaci s pruty Runposticks je vynikající pro inspekci dutých stěn, zavěšených stropů (přes vysoké stropní profily), šachet a podpodlažních kanálů, pro inspekci při údržbě zařízení či pro zajištění důkazů. Disponuje pamětí pro vytváření foto, audio a videodokumentace v rozlišení HD, kamerovou hlavou se šesti silnými integrovanými LED a trvalým provozem z akumulátoru až 6 hodin.

Produkty lze zakoupit a více informací nalézt v e-shopu EST www.est-shop.cz.

Videoprezentace produktů RUNPOTEC https://bit.ly/video-runpotec


Na článek navazuje: 
Světová novinka: digitální přístroj pro měření délky kabelů RUNPOMETER RM35