časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přední světový výrobce CNC systémů

|

Ing. Petr Pustowka, AutoCont Control Systems s. r. o.
 
Společnost Mitsubishi Electric již několik desetiletí patří mezi světovou špičku v oblasti vývoje a výroby CNC systémů. Proto rovněž v letošním roce přichází s novinkou – systémem řady C70 určeným pro výrobní linky v automobilovém průmyslu. Z pohledu evropského uživatele se Mitsubishi výhradně orientovala na klíčové zákazníky v oblasti obráběcích strojů Mazak, Mori Seiki, Citizen, Traub aj. V posledních několika letech se významně zaměřila na inovace systémů prodávaných pod svou vlastní značkou Mitsubishi a jejich výraznější prezentaci na evropském trhu. S těmito CNC systémy se lze stále častěji setkat také na dovážených strojích původem z Asie, kde má Mitsubishi značný podíl na trhu.
 
Systémy řady M700 jsou určeny pro nejnáročnější použití z hlediska vysokorychlostního přesného obrábění a dosažené kvality povrchů. Z modulární koncepce této řady vychází i moderní systém M70, pokrývající segment standardních použití. Oba systémy využívají nové pohony řízené po vysokorychlostní optické sběrnici.
 
Produktovou řadu dále doplňuje řada E68, určená pro nízkonákladová (low cost) řešení, stroje s menším počtem os, systémy pro retrofity starších strojů a obecně ekonomická zákaznická řešení pro menší výrobce. Pro tuzemské výrobce standardních strojů je vhodný CNC systém řady M70, který z hlediska aplikačních nároků plně vyhoví.
 
Při vývoji všech systémů se vycházelo z tradičních atributů, kterými se CNC Mitsubishi vyznačuje. To je vysoká spolehlivost, mnoho nadstandardních funkcí v základní výbavě, stejný způsob programování pro všechny řady CNC a především vysoký výkon za přijatelnou cenu. Z hlediska konfigurace systému preferuje firma Mitsubishi komplexní dodávky CNC spolu s pohony, což zjednodušuje a zpřehledňuje oživení, diagnostiku i servis. V některých případech je však možné dohodnout i použití komponent jiného výrobce (např. vřetena), je-li to technicky přijatelné.
 
Stále se zvyšující tlak na cenu stroje nutí výrobce k neustálému hledání takového produktu, který nabídne co nejlepší poměr výkonu k ceně. Toto hledisko má tím větší váhu, čím větší je podíl ceny CNC systému na konečném výrobku. Pro výrobce strojů sice znamená zařazení dalšího možného CNC dodavatele počáteční zvýšené náklady na vývoj, nicméně rozšíření nabídky se může ukázat nespornou obchodní výhodou, zejména jde-li o produkt renomovaného výrobce. Společnost Mitsubishi Electric se navíc snaží tyto negativní jevy (zvýšené vstupní náklady) kompenzovat řadou nadstandardních výhod, jako jsou např. manuály v českém jazyce, bezplatná technická podpora, včetně možnosti oživení prvního prototypu zdarma, zhotovení PLC programů, zapůjčení zkušebních setů atd.
 
Společnost Mitsubishi Electric již podruhé připravuje ve spolupráci s firmou AutoCont Control Systems vlastní CNC expozici na MSV Brno 2008. Většímu použití u lokálních výrobců rovněž napomáhá implementace národních jazykových prostředí u nových CNC systémů a zejména servisní CNC centrum pro střední Evropu (firma AutoCont Control Systems).
 
Další informace lze získat na adrese:
 
AutoCont Control Systems s. r. o.
Technologická 374/6
708 00 Ostrava – Pustkovec
tel.: +420 595 691 150
fax: +420 595 691 199
 
Obr. 1. Systém CNC řady M70
Obr. 2. Jednotka C70
Obr. 3. Automatická servooptimalizace pomocí programu MS Configurator po připojení počítače přes Ethernet k CNC
Obr. 4. Snadný přenos obráběcích programů v obou směrech mezi systémy CNC a počítačem s využitím programu NC-Explorer