časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Práce na vypínači bez přerušení napájení

|

z německého originálu časopisu de, 8/2007, vydavatelství Hüthig & Pflaum Verlag GmbH München,
upravil Ing. Josef Košťál, redakce Elektro
 
Nánosy nečistot a prachu mohou u výkonového vypínače vést ke zhoršení bezpečnosti, k energetickým ztrátám nebo elektrickým přeskokům. Nechtěným důsledkem takového stavu bývá odpojení zařízení. Provozovatelům sítí a podnikům může odborná a včasně vykonaná údržba ušetřit náklady spojené s výpadkem a odstávkou zařízení, jakož i další následné výdaje z nedodržení smluvních vztahů.
 

Mobilní by-pass

Společnost AuS Technik (Německo) představila nedávno mobilní přemosťovací jednotku pro vypínače (obr. 1), která zajišťuje všechny nezbytné spínací procesy bez přerušení dodávky elektrického proudu. S touto přemosťovací jednotkou lze bez přerušení napětí vykonávat kompletní údržbu spínačů a zkoušky všech ochranných funkcí, např. vypnutí pojistky HH nebo Buchholzovy ochrany. Pro údržbu, čištění nebo opravu např. výkonového odpínače je tato jednotka uspořádána jako by-pass – nejprve přemostí příslušný spínací přístroj a poté ho odpojí.
 

Stručné vysvětlení funkce

Mobilní přemosťovací jednotka umožňuje vkládat a kontaktovat konfekcionovaný vlečný kabel. Třípólové odpojení zajišťuje nezbytnou bezpečnost např. při zkratu v napájeném zařízení.
 
Vlečný kabel elektromontér vkládá izolační tyčí (obr. 2) podle jedné z metod práce pod napětím (PPN) – tzv. práce na vzdálenost. Části pod napětím a uzemněné části spínacího zařízení se přepaží izolačními rohožemi, potenciálovými přepážkami nebo pevnými ochrannými kryty z plastu. Před paralelním spojením mobilní přemosťovací jednotky elektromontér zkontroluje polohu fází jejich porovnáním. Poté lze spínač zařízení bez přerušení dodávky elektrické energie do zařízení rozpojit a vykonat zkoušku bezpečné funkce nebo údržbu.
 
Obr. 1. Mobilní spínačová přemosťovací jednotka
Obr. 2. Příprava na vložení kabelu