časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Po schodech bez klouzání

|

 z německého originálu časopisu de, 23-24/2006,
Hüthig & Pflaum Verlag, upravil Ing. Josef Košťál, redakce Elektro
 
Použití venkovního plošného vytápění např. na vstupu do administrativní nebo komerční budovy může odstranit problémy se sněhem a náledím v zimním období. Základem spolehlivého řešení těchto situací je dobře vyladěné řízení vytápění s využitím hlásiče ledu.
 
Kamenné podlahy v reprezentativních vstupních zónách v zimě často ztrácejí svou vznešenost pro nebezpečí uklouznutí na zledovatělém povrchu (obr. 1). Sněžení a namrzající vlhko na vnějších schodištích a rampách pro vozíčkáře staví provozovatele veřejných zařízení před otázku, jak vhodně zajistit návštěvníkům odpovídající pohodlí a bezpečí na vstupu do jejich objektu. V současné době stále ještě převládá tradiční řešení těchto situací, tj. solení, popř. posyp jiným „vhodným“ materiálem. Sůl je však agresivní materiál a rozrušuje nejen povrch kamenných (např. žulových) schodišť, ale i boty a oděvy návštěvníků.
 
Použitím elektrického tenkovrstvého vytápění mohou být schodiště a rampy dlouhodobě chráněny před sněhem a ledem. Výhoda techniky tenkovrstvé pokládky ve srovnání se staršími systémy, u kterých se jednotlivé topné vodiče vsazovaly do schodů, spočívá v rovnoměrném rozložení topných vodičů pod chráněnou plochou. V současné době se na chráněnou oblast pokládají kompletní elektrorohože s vetkanými topnými vodiči, které jsou uzpůsobeny pro konkrétní použití (obr. 2).
 
Venkovní plošné vytápění je systém přímého vytápění. Teplo vytvářené průchodem elektrického proudu je předáváno přímo vytápěnému povrchu. Protože topný účinek bezprostředně souvisí se vzdáleností mezi topným vodičem a vytápěným povrchem, jsou topné elektrorohože umísťovány co nejblíže k chráněnému povrchu – to zkracuje dobu zahřívání a šetří energii.
 
Pro včasné zjištění námrazy a sněhu se doporučuje instalovat hlásič ledu. Jeho snímač (na obr. 1 šipkou zvýrazněný malý kruhový prvek bronzové barvy zapuštěný do prvního schodu) pracuje jako čidlo teploty a vlhkosti a vysílá spolehlivé údaje do centrální řídicí jednotky hlásiče (obr. 3). Ta zobrazuje rozsáhlé informace ze systému a nabízí kromě toho možnost připojit další čidla teploty a vlhkosti. Lze u ní nastavovat vlhkostní citlivost, horní a dolní teplotní práh. Klesne-li teplota pod bod mrazu, dojde k automatickému zapnutí vytápění, ohřevu vytápěné oblasti na 5 °C a automatickému vypnutí – dále je vytápění z důvodu úspory energie zapínáno již jen podle potřeby.
 

Bezpečné projektování

Pro bezpečné a rychlé rozmrazování ledu, sněhu a námrazy je třeba brát v úvahu stavební a klimatické poměry příslušného místa. Ke stanovení potřebného topného výkonu jsou proto důležité především tyto parametry:
  • poloha objektu (otevřený nebo chráněný prostor před větrem),
  • hloubka uložení topného vedení,
  • množství sněhových srážek.
Pro účely projektování lze jako směrnou hodnotu uvažovat topný výkon 300 W·m–2. Nicméně v extrémních podmínkách je třeba zvolit výkon vyšší.
 
Topné elektrorohože jsou k dispozici s jednostrannou nebo oboustrannou přípojkou. Topný vodič s jednostrannou přípojkou je vhodný pro povrchy z mazaniny, betonu i písková lože. Díky jednostrannému přívodu u každé jednotlivé topné rohože jsou projektování i pokládka snadné a není nutné pokládat zvláštní termistor s kladným teplotním součinitelem. Topný kabel zobrazený na obr. 2 se skládá z lankového topného vodiče z krouceného odporového drátu na aramidovém nosném provazci a teflonové a speciální polyamidové izolace topného vodiče.
 
Venkovní plošné elektrorohože s oboustrannou přípojkou jsou kromě toho vyvinuty speciálně pro použití v litém asfaltu. Mají zvláštní topné vedení, které je krátkodobě tepelně a mechanicky odolné až do 235 °C. Takováto odolnost je nutná z důvodu vysokých teplot, kterým je zmíněné vedení vystaveno při zalévání asfaltem.
 
Obr. 1. Schody s kamennými deskami jako obklad je třeba spolehlivě chránit před sněhem a ledem
Obr. 2. Pokládání topné rohože
Obr. 3. Hlásič ledu centrální řídicí jednotky EM 30 s displejem LCD