časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Phoenix Contact – inspirace i pro Shakespeara

|

Téma: Úspora místa
 
Hans-Jürgen Help, Phoenix Contact, Německo,
David Snítilý, Phoenix Contact, Česká republika
 

Evangelické gymnázium v Meinerzhagenu modernizuje aulu

Mnoho škol nemá potřebné finanční ani personální zdroje pro rozsáhlé úpravy. Evangelické gymnázium v německém Meinerzhagenu proto vlastními silami modernizovalo osvětlení a ozvučení školní auly podle nejnovějších technických standardů.
 
Gymnázium v Meinerzhagenu patří díky četným úspěchům v mnoha odborných soutěžích mezi nejznámější školy v Severním Porýní-Vestfálsku. Neméně úspěšně si vede také v oblasti kultury – o hudebních a uměleckých schopnostech studentů svědčí vlastní big band, dva školní pěvecké sbory, dva divadelní soubory a jedna taneční skupina. Kromě vystoupení renomovaných umělců se ve školní aule koná televizní soutěž stanice ZDF s názvem Studenti hrají Shakespeara.
 

Potřeba vlastní iniciativy

Technické vybavení auly se v poslední době ukázalo být poměrně zastaralé. Osvětlovací technika měla velkou spotřebu energie, přitom však pódium osvětlovala nerovnoměrně a spíše zhoršovala barevnost scény. Také akustika začala být pro náročná představení vzhledem k zastaralé ozvučovací aparatuře nedostačující. Protože náklady na modernizaci nepokryl ani velkorysý finanční dar, rozhodli se učitelé a studenti celý projekt modernizace samostatně naplánovat a částečně i realizovat. Bylo však nutné dodržet veškeré bezpečnostní standardy.
 

Lepší ochrana proti přepětí

Instalační firma, která realizovala rekonstrukci, se rozhodla mj. pro přepěťovou ochranu VAL-CP-RCD (obr. 1), která v jediném zařízení kombinuje vlastnosti proudového chrániče RCD proti parazitnímu proudu a funkce přepěťové ochrany typu 2. Integrace do nového vybavení auly byla snadná: zapojením proudového chrániče vznikla instalace s dvojím zabezpečením. Dvojité provedení konektoru PE jako šroubové přípojky nebo kontaktu s kabelovou koncovkou umožňuje pohodlné připojení k vyrovnání potenciálu i k zemnění.
 

Inovační propojovací technika

Na plošinách o výšce až pět metrů a ve skříni hlavního rozváděče byly nainstalovány svorkovnice z výrobkového programu Clipline complete s rychlopřipojovací technikou QT. Tím odpadla nutnost izolace a ochrany spojů, což je výhodné zejména ve velkých výškách. Vodiče se pouze prodloužily a spojily. Rozvody reproduktorové soustavy se montovaly do malých, obtížně přístupných skříní vedle pódia. Z důvodu snadné údržby zde byly použity zásuvné bloky Combicon se šroubovou technikou pro montáž na lištu (obr. 2).
 

Minipružinové svorky pro propojení na úzkém prostoru

Pro propojování na úzkém prostoru jsou také vhodné nové minipružinové svorky MSB od Phoenix Contact (obr. 3), které díky své konstrukci šetří místo a umožňují přivádění vodičů shora (MSB) nebo ze strany (MSBV).
 
Pro jednodušší rozdělení potenciálu jsou minipružinové svornice k dostání také v dvojitém provedení (MSDB). Přitom existuje možnost připojit na každé straně svorky dva vodiče.
 
Pružinové svorky se vyznačují, jako všechny svorky v systému řadových svorek Clipline, průchozím, dobře čitelným označením a průchozí přemostitelností.
 
Svorky lze podle způsobu použití montovat na nosnou lištu NS 15 a NS 35. Možné je také přímé upevnění na montážní desky osazovacím čepem a držákem příruby pro montáž šroubováním. Svorky s osazovacím čepem jsou vhodné pro tloušťky plechů od 0,6 až 1,5 mm.
 
Pomocí svorek ochranných vodičů a barevných variant lze vytvořit přehledné řadové svorky, které jsou snadno použitelné v praxi. Minisvorky jsou použitelné pro napětí až 800 V a pro proudy až 24 A.
 
Do nové řady svorek MSB 2,5 a MSDB 2,5 je možné připojit plné vodiče o průřezu až 4 mm2 nebo slaněné vodiče, popř. slaněné vodiče s dutinkou o průřezu až 2,5 mm2. Řady svorek MSB, MSBV, MSDB 1,5 jsou určeny pro průřezy plných vodičů do 2,5 mm2 nebo pro slaněné vodiče, popř. slaněné vodiče s dutinkou do 1,5 mm2.
 
Další informace mohou zájemci získat na webových stránkách společnosti: http://www.phoenixcontact.cz
 
Obr. 1. Přepěťová ochrana s chráničem VAL-CP-RCD
Obr. 2. Zásuvné bloky Combicon pro montáž na lištu
Obr. 3. Minipružinové svorky MSB Phoenix Contact