časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

OEZ rozšiřuje sortiment o rozvodnice DistriSet

|

Milan Morkes, OEZ s. r. o.
 
OEZ zavádí do svého sortimentu zcela novou řadu rozvodnic pod obchodní značkou DistriSet. Oceloplechové rozvodnice jsou předurčeny pro montáž modulárních přístrojů, elektroměrů a ostatních přístrojů do 400 A a zahrnují i protipožární provedení. Rozvodnice DistriSet jsou vyráběny ve třech základních řadách:
  • rozvodnice pro nástěnnou montáž,
  • rozvodnice pro zapuštěnou montáž,
  • rozvodnice pro zapuštěnou montáž s požární odolností EI230 (EW60, EI120).
Vyrábí se v krytí IP43 a na zakázku lze dodat rozvodnice v krytí IP54.
 
Modulově řešené rozvodnice poskytují velké množství variant a sestav pro všestranné použití. Všechny uvedené řady rozvodnic se vyrábějí ve velkém rozsahu velikostí.
 
Skelety skříní jsou již v základním provedení dodávány s modulovými lištami, které tvoří základní nosný prvek pro upevnění příslušenství, jako jsou čelní kryty, U-lišty, elektroměrové vany a posuvné systémy.
 
Čelní kryty jsou nabízeny ve čtyřech výškách s výřezem 45 mm nebo bez výřezu, což umožňuje velkou variabilitu osazení rozvodnic. Čelní kryty se upevňují na modulové lišty pomocí úchytů. Tyto aretují kryty v potřebné výšce na modulové liště, umožňují plombování a jsou vybaveny madly pro snadné sejmutí krytu z modulového systému. Kryt lze upevnit nebo odblokovat otočením střední části úchytu o čtvrt otáčky s použitím nástroje – šroubováku.
 
Pro základní osazení modulárními přístroji se používají U-lišty (slangově nazývané DIN-lišty). Doporučované U-lišty s výškou 15 mm zabezpečují dostatečnou tuhost modulového rámu.
 
Rozvodnice DistriSet osazené elektroměrovými vanami v kombinaci s čelními kryty umožňují vyrobit elektroměrové rozváděče, které vyhovují připojovacím podmínkám všech energetických společností, tj. ČEZ, E-ON i PRE. Elektroměrové vany jsou totiž ve standardu vybaveny komponenty umožňujícími variabilní řešení.
 
Úpravu montážní hloubky lze provést posuvnými držáky a přístrojovými lištami. Lze jimi snížit montážní hloubku, např. pro řadové pojistkové odpínače FH000, nebo zvětšit až o 100 mm pro BH630.
 
Rozvodnice pro zapuštěnou montáž s požární odolností jsou vhodné pro instalaci v chráněných únikových zónách a v ostatních prostorech, kde je vyžadována požární odolnost EW60, EI120 nebo EI230. Testy podle ČSN EN 1634-1 (Zkoušení požární odolnosti a kouřotěsnosti sestav dveří, uzávěrů a otevíravých oken a prvků stavebního kování – Část 1: Zkoušky požární odolnosti dveří, uzávěrů a otevíravých oken) proběhly v autorizované zkušebně Pavus, a. s., Praha (autorizovaná osoba AO316). Požární odolnost zabezpečují požární uzávěry umístěné ve dveřích rozvodnic. Takto vyrobené rozvodnice jsou také v souladu s normou ČSN EN 13501-2 (ČSN EN 13501-2+A1 Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí staveb – Část 2: Klasifikace podle výsledků zkoušek požární odolnosti kromě vzduchotechnických zařízení).
 
Výběr rozvodnice DistriSet a jejího příslušenství usnadňuje konfigurátor Distri obdobně jako u skříní DistriBox.
 
Pro speciální designové aplikace je nabízena rozvodnice DistriSet s prosklenými dveřmi nebo v jiném barevném odstínu podle vzorkovníku RAL. Ve standardu jsou rozvodnice DistriSet dodávány v šedé barvě odstínu RAL7035.
 
Pro speciální použití jsou rozvodnice DistriSet dodávány i v provedení z korozivzdorného plechu.
 
Prodej rozvodnic DistriSet byl zahájen 13. října 2010. Podrobné informace lze získat v katalogu DistriSet nebo na:
 
OEZ s. r. o.
Šedivská 339, 561 51 Letohrad
Technická podpora
Rozvodnice a rozváděčové skříně Distri
tel.: +420 465 672 197
 
Obr. 1. Rozvodnice DistriSet zavřená; a) pro nástěnnou montáž, b) pro zapuštěnou montáž
Obr. 2. Přístrojový rošt je společný pro všechna provedení; a) základní rám, b) rám s kryty
Obr. 3. Uzávěry jsou dodávány s modulovými kryty
Obr. 4. Zapuštěná rozvodnice s požární odolnosti EI30 vybavená elektroměrovou vanou
Obr. 5. Aktuální verze konfigurátoru Distri 3.01
 
Tab. 1. Přehled velikostí rozvodnic DistriSet
Tab. 2. Posuzované vlastnosti certifikovaného výrobku