časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

OBZOR Zlín – novinky 2009

|

Obzor, výrobní družstvo Zlín
 
Tradiční český výrobce vačkových spínačů Obzor Zlín uvedl počátkem roku 2009 na trh novou výrobkovou řadu pod označením VSN, která konstrukčně vychází ze spolehlivého a desítky let prověřeného technického řešení řady předcházející, známé pod označením VS (příp. BACO), a navazuje na ně.
 
Pro náročnější potřeby současné doby jsou spínače VSN již ve standardním provedení konstruovány s krytím těla IP20, se zatěsněnou hřídelí IP65 a s moderním designem ovládacích prvků a čelních desek. Zachovány jsou všechny nástavby a příslušenství tak, aby byla nadále všem zákazníkům umožněna výroba jakéhokoli individuálního řešení dle jejich požadavků a potřeb.
 
V průběhu prvního pololetí roku 2009 bude kompletní generace VSN rozšířena o novou řadu VSN 10 A, -16 A, -20 A v provedení s rovnými připojovacími svorkami.
 
Na základě požadavků zákazníků zůstávají nadále ve výrobním sortimentu původní řady VS 10 A a VS 16 A ve všech prodejních variantách a se všemi náhradními díly a doplňkovým příslušenstvím. Pro zachování bezproblémové funkčnosti všech již nainstalovaných spínačů výrobkové řady VS 10-16-25-32-40-63-100 budou nadále také dodávány všechny potřebné náhradní díly a příslušenství.
 

Novinky v řadě domovních spínačů ELEGANT

 
V první polovině roku 2009 byl uveden na trh bezdrátový systém Elegant RF home. Díky bezdrátové technice lze na dálku i zblízka ovládat třeba domovní osvětlení, zapínat a vypínat větráky a ventilátory ve velkých místnostech, otvírat a zavírat garážová vrata, vstupní závory a podobně. Techniku Elegant RF home lze použít všude tam, kde je pracné a složité zabudovávat elektrické vodiče pod omítku a kde není žádoucí, aby venkovní lišty kazily vzhled interiéru, nebo kde je použití klasického rozvodu nebezpečné. Dosah kódovaného signálu je v budově 25 m s pracovní frekvencí 868,3 MHz.
 
Na přání zákazníků byla rozšířena řada domovních spínačů o kombinace rámečků s metalickými bočnicemi. Toto rozšíření se vztahuje na řadu pro centrální vysavače (obr. 3) a pro řadu se zatěsněním IP44.
 
Další novinkou v sortimentu domovních spínačů je jednozásuvka a dvojzásuvka s dětskou clonou.
 
Bližší podrobnosti k novinkám a celé šíři sortimentu nejen domovní elektroinstalace Elegant od tradiční české společnosti Obzor, Zlín, na webových stránkách: http://www.obzor.cz
 
Obr. 1. Vačkový spínač VSN10-16-20 s rovnými svorkami se zadním uchycením na lištu DIN
Obr. 2. Dvoukanálový RF vysílač
Obr. 3. Zásuvka pro centrální vysavač s metalickými boky