časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky v pojistkových systémech VARIUS

|

Ing. Pavel Jurajda, OEZ s. r. o.
 
Inovace výrobků je nepřetržitý proces. Společnost OEZ proto každý rok přináší nové produkty pro různé oblasti, pojistkové systémy nevyjímaje.
 

Pojistkové lištové přístroje do 160 A

V polovině roku byl zahájen prodej nových typů pojistkových lištových přístrojů velikosti 00 z řady Varius. V těchto přístrojích lze použít jak nožové pojistkové vložky do 160 A velikosti 00, tak i velikosti 000.
 
Jde o pojistkovou lištu pro přípojnicový systém s roztečí 185 mm a dva typy pojistkových odpínačů – tzv. krátký pojistkový lištový odpínač, který je vhodný pro přípojnicový systém s roztečí přípojnic 100 mm, a dlouhá varianta navržená pro přípojnicový systém s roztečí přípojnic 185 mm.
 
U nových přístrojů dochází ke sjednocení vzhledu s většími velikostmi pojistkových lištových přístrojů Varius, což významně zlepší výsledný vizuální efekt rozváděče při kombinované montáži do jednoho rozváděče.
 
Další nespornou výhodou u nové řady přístrojů je rozšíření nabídky příslušenství, a tím navýšení možností použití lištových přístrojů. Jedná se např. o variantu přístroje s měřicími transformátory proudu, rozličné typy krytů připojovacích prostorů. Většina příslušenství je nabízena jako samostatná položka. To umožňuje uživateli optimálně sestavit přístroj podle vlastních požadavků, aniž by byl nucen platit za položky, které nevyužije.
 
Nové provedení se zařadí mezi špičkové přístroje, a to díky dosaženým technickým parametrům a rovněž velkému množství variant typů připojení, což ocení jistě jak projektanti, tak i technici, kteří s těmito přístroji pracující. Např. ke standardní montáži přímo na přípojnice šroubovým spojem přibyla nově možnost montáže bez vrtání přípojnic, která urychlí a zjednoduší montáž přístrojů.
 
Design a provedení pojistkových přístrojů pro nožové pojistkové vložky OEZ jsou nyní ucelené napříč celým sortimentem, a proto do budoucna budou tyto přístroje komplexně zastřešeny obchodní značkou VARIUS. Značka VARIUS vychází z variability přístroje, což nové pojistkové lištové přístroje do 160 A plně potvrzují.
 
Podrobnou technickou dokumentaci lze nalézt v aktuálních katalogových podkladech společnosti OEZ nebo na internetových stránkách http://www.oez.cz
 

Konfigurátor VARIUS

Společnost OEZ si je vědoma, že stále se rozšiřující nabídka pojistkových odpínačů OEZ a jejich příslušenství ztěžuje zákazníkům orientaci v sortimentu. Proto specialisté OEZ připravili pro zákazníky konfigurátor VARIUS. Tato softwarová aplikace napomůže optimálně navolit typ pojistkového odpínače a požadovaného příslušenství podle zadaných parametrů.
 
Konfigurátor VARIUS zahrnuje veškeré pojistkové odpínače OEZ a jejich příslušenství. Jde o řadové pojistkové odpínače (FH), lištové pojistkové odpínače (FD), odpínače válcových pojistek (OPV) a také odpínače trakčních válcových pojistek (OPT).
 
Základní ovládání a logika programu jsou obdobné jako u již známých konfigurátorů jističů MODEION, ARION a rozváděčových skříní DISTRIbox.
 
Hlavní obrazovka je členěna na karty, na kterých lze volit jednotlivé prvky pojistkového odpínače. Karty jsou tematicky rozděleny do jednotlivých záložek Typ odpínače, Připojovací sady, Příslušenství a Seznam dílů.
 
Na záložce Typ odpínače se nastavuje požadované provedení odpínače, jeho základní parametry a požadovaný počet přístrojů. Na následující záložce Připojovací sady lze specifikovat provedení svorek přístroje, typ připojení, popř. připojovací adaptéry.
 
Předposlední záložkou je Příslušenství, kde je nabízena volba doplňků a jejich zobrazení. Na poslední záložce Seznam dílů je nabízena možnost generování seznamu navolených položek. Je-li v programu nahrán ceník, lze také zjistit aktuální cenu zvolené objednávky.
 
S takto vytvořeným seznamem jde dále pracovat – tisknout, vložit do objednávky apod. Lze také přímo upravovat počet položek s okamžitou odezvou ceny objednávky.
 
Tlačítkem Přidat vybrané vlevo nad oušky záložek lze do objednávky přidat další položky po uskutečnění dodatečného výběru. Výsledný vygenerovaný seznam dílců lze exportovat do aplikace Excel a vytvořit dokument pro objednávku.
 
Konfigurátor VARIUS je zdarma ke stažení na internetu http://www.oez.cz v registrované části Modrá planeta, kde jsou k dispozici i platné ceníky pro tento program.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
OEZ s. r. o.
Šedivská 339
561 51 Letohrad
tel.: +420 465 672 192
 
Obr. 1. Pojistkové lištové přístroje do 160 A
Obr. 2. Konfigurátor Varius