časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky v nabídce přístrojů od firmy Hager

|

Hager Electro, s. r. o.
 

Nová řada jističů s vypínací schopností 10 kA

 
Jedná se o kompletní řadu jističů, které mají velkou vypínací schopnost 10 kA podle ČSN EN 60898 a dodávají se s charakteristikami B, C a D v jednopólovém až čtyřpólovém provedení, včetně provedení 1+N a 3+N. Jmenovité proudy této řady jsou v rozmezí 0,5 až 63 A, přičemž u jednopólové a třípólové verze s charakteristikami B a C je provedeno barevné rozlišení ovládacích páček podle jmenovitého proudu přístroje.
 
Naprostou novinkou je možnost označování jednotlivých přístrojů. Firma Hager vybavila nové přístroje průhlednými plastovými kryty, pod které lze umístit popisový štítek s označením přístroje, což umožňuje identifikovat přístroj i po sejmutí krytu.
 

Nová řada schodišťových automatů

 
Jedná se o klasické modulové přístroje pro montáž do rozváděčů, které se ovládají připojenými ovládacími tlačítky, zpravidla vybavenými tzv. orientační doutnavkou. Celkový proud orientačních doutnavek přitom může dosahovat až 100 mA. Na čelní straně přístroje je umístěn přepínač pro volbu funkce trvalého sepnutí nebo automatického vypnutí po nastaveném čase a potenciometr pro nastavení spínacího času v rozsahu 0,5 až 10 min. Přístroje jsou určeny pro jmenovité napětí 230 V AC a jmenovitý proud kontaktu je 16 A.
 
Vedle klasického přístroje se nyní dodává také multifunkční schodišťový automat, který umožňuje aktivovat čas s dobou vypnutí po jedné hodině v případech, kdy se na schodišti provádí např. úklidové práce.
 

Nová řada stiskacích spínačů ovládacích tlačítek a kontrolek pro montáž do rozváděčů

 
Tyto přístroje se vyznačují naprosto novým designem. Kontrolky jsou vybaveny novými světlo emitujícími diodami LED s extrémně dlouhou životností 100 000 h a velmi malou spotřebou, vyplývající ze jmenovitého proudu kontrolky 3,45 mA. Dodávají se v různých kombinacích. Zajímavá je např. kombinace tří kontrolek v jednom přístroji, která umožňuje velmi jednoduchou signalizaci napětí v jednotlivých fázích rozváděče. Vzhledem k tomu, že i tyto přístroje jsou standardně vybavovány průhlednými plastovými kryty pro umístění popisového štítku s označením přístroje, je z výroby pod tímto štítkem umístěna schématická značka daného přístroje, která jednoznačně určuje jeho funkci i zapojení.
 
Stejně jako pro ostatní dodávané komponenty organizuje firma Hager i pro tyto výrobky řadu technických školení ve vlastním školicím středisku a informace lze získat též na webových stránkách: http://www.hager.cz
 
Obr. 1. Nová řada jističů s barevným rozlišením ovládacích páček dle jmenovitých proudů přístrojů u jednopólového a třípólového provedení
Obr. 2. Jednoduché a rychlé označení přístrojů pomocí popisového štítku s průhledným krytem