časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová generace třípólových spínačů

|

PhDr. Pavel Kaděra, ABB s. r. o., Elektro-Praga
 
Kromě standardní nabídky širokého sorti­mentu designových řad pro domovní instala­ce zahrnuje sortiment produktů ABB s. r. o., Elektro-Praga, Jablonec nad Nisou, také pří­stroje pro průmyslové použití. Jsou to vedle kompletní nabídky průmyslových vidlic a zá­suvek také základní typy třípólových spínačů pro vrchní montáž. Dosavadní řada je vyrá­běna s dílčími obměnami již patnáct let. Do modernizace v letošním roce se promítly nové materiály, výrobní technologie, ale i dosavad­ní zkušenosti a připomínky zákazníků. Nová generace spínačů, vyhovující normě ČSN EN 60947-3 (Spínací a řídicí přístroje nn – Část 3: Spínače, odpojovače, odpínače a pojistko­vé kombinace), bude na trh uvedena v dubnu 2009. ABB tak i pro další léta doplní těmito moderními přístroji stále vyráběné a oblíbené spínače systému „tahem zapni – stiskem vy­pni“. Zásadní inovací je nová koncepce vač­kového spínače (u typů s bočním ovládáním) a zejména design pouzder. Skříně spínačů s bočním ovládáním jsou z termoplastické­ho polyesteru (PBT – polybutylentereftalát), pouzdra s čelním ovládáním jsou hliníková (silumin).
 
Přístroje budou dodávány jako dosud z hlediska klasifikace kontaktního systému ve dvou kategoriích:
a) spínače – typově označené BW, popř. KSE,
b) odpínače – typově označené BWS (Y), popř. LBAS, splňující požadavky na bez­pečné odpojení.
 
Obě skupiny se shodně dělí podle umístě­ní ovladače daného konstrukcí kontaktního systému na:
o boční ovládání pro proudové hodnoty 16 až 40 A a napětí 400 až 690 V,
o čelní ovládání pro proudy 45 až 125 A a napětí 400 až 690 V.
 
Standardně jsou tyto ovladače s protiotvo­ry pro uzamčení visacím zámkem v poloze 0. Pro případ požadovaného uzamčení polohy I je v ovladačích připraven (k proražení) zasle­pený otvor. Dodatečně lze objednat zámkovou sponu, kterou je možné uzamknout spínač až šesti visacími zámky. Takovéto zabezpečení je využitelné např. u zařízení při generální opra­vě, kdy každá profese sejme svůj zámek, a je tak zabráněno nežádoucímu spuštění před do­končením opravy. Všechny typy spínačů jsou osazeny zemnicí svorkou. Odpínače mají stan­dardně instalován i jeden pomocný kontakt pro externí signalizaci zapnutí nebo vypnutí (s předstihem 20 ms). Další pomocný kontakt lze podle přání zákazníka volitelně objednat. Variabilitu připojovacích způsobů pro kabely řeší dva vstupy s metrickým závitem v horní části skříně, dva + jeden (pro vyvedení kabe­lu od pomocného kontaktu) v dolní části a je­den v zadní stěně pouzdra. Součástí spínačů je také sada zátek. Z designového hlediska vy­znělo pozitivně přemístění produktového štít­ku s technickými údaji z dřívějšího víka na bok skříně. Posílení ochrany před nebezpečným dotykem je zajištěno znemožněním sejmutí víka, je-li ovladač v poloze zapnuto. Pro dodr­žení stupně krytí na IP65 je nutné použít uni­fikované kompresní průchodky. Nabídka od­pínačů je jako u předchozí generace doplněna centrálním bezpečnostním spínačem s přede­psanou kombinací žlutočervené barvy. Mimo nový design spínačů zůstávají v platnosti do­savadní provedení centrálních odpínačů pro hodnoty 36 a 63 A.
 
Jak již bylo zmíněno, nabídka spínačů ABB EPJ je základní. Konstrukce nosičů kontaktů však umožňuje mnoho dalších řaze­ní – dvoupólové, čtyřpólové (spínaný střední vodič) a šestipólové.
 
Další informace na stránkách společnosti: http://www.abb-epj.cz
 
Obr. 1. Nová ge­nerace spínačů
Obr. 2. Centrální spínač s bočním ovladačem
Obr. 3. Spínač s čelním ovladačem
Obr. 4. Spínač šedý s bočním ovládáním
Obr. 5. Otevřený spínač bez krytu