časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová generace rozvodnic Volta pro zapuštěnou montáž a montáž do dutých příček

|

Ing. Jiří Hakl, Hager Electro s. r. o.
 
Se svými rozvodnicemi řady Volta zaujímá firma Hager nesporně čelní postavení nejen v České republice, ale i v mnoha evropských zemích. Nyní přichází Hager s novým inovačním řešením této řady rozvodnic, jehož cílem je další zvyšování pohodlí montáže, zapojení i vlastního provozu u této řady rozvodnic. Stejně jako dříve se toto inovační řešení vyznačuje mnoha tradičními výhodami, které jsou garancí jednoduché a rychlé montáže. Nová řada je však vedle známých vlastností též výrazně prostornější, neboť vnitřní prostor skříně byl zvětšen o 30 %. Pro usnadnění přesného zazdění je přímo ve skříni integrována vodováha, nový je také systém příchytek pro upevnění do sádrokartonu, příchytka na plány a mnoho dalších technických novinek.
 

Vlastnosti:

  • plastové rozvodnice s oceloplechovým krycím rámečkem a dvířky,
  • dvířka rozvodnice lze vybavit zámkem,
  • provedení pro zazdění a montáž do dutých příček,
  • přizpůsobení pro pohodlné zavedení kabelů i uložení propojovacích vodičů – zvětšení vnitřního prostoru o 30 %,
  • možnost plombování přístrojového krytu rozvodnice,
  • vybavení samolepicími popisovými štítky pro přehledné označení přístrojů a obvodů,
  • standardní dodávka s příslušenstvím pro snadné upevnění rozvodnice a svorkovnicemi pro připojení vodičů PE a N,
  • o jednoduchá změna závěsu dvířek levých za pravé,
  • o přizpůsobení jednotlivých dílů rozvodnice pro velmi rychlou a pohodlnou montáž.

Technické údaje:

montáž: zapuštěná nebo do dutých příček
pro přístroje do: 63 A
krytí: IP30
třída izolace: II, dvojitá izolace
materiál: vysoce kvalitní plast (polystyrol), dvířka a rámeček z ocelového plechu
barva: bílá, RAL 9010
počet modulů: 12 až 48
provedení: 1 až 4 řady
dvířka: plná, průhledná v rámci příslušenství
použití: pro kompletaci rozvodnic v bytech a rodinných domech, kancelářských budovách a drobných podnikatelských provozovnách (splňují požadavky ČSN EN 60439-3)
 

Malá rozvodnice s velkým prostorem pro pohodlné zapojení

Dostatečný prostor pro zapojení je nejčastěji kritizovanou záležitostí u malých rozvodnic. Příčinou je poměrně malá hloubka skříně, která souvisí s požadavky na zapuštění rozvodnice do tenké příčky, včetně příček ze sádrokartonu. Pro tyto účely má nový typ rozvodnice Volta v horní a dolní části zvýšený přístrojový kryt, neboť právě v tomto prostoru dochází k nahromadění vodičů PE a N, takže často je tento prostor nezbytný (obr. 1).
 
Navíc došlo v bočním prostoru skříňky ke zvětšení prostoru pro vodiče, které lze kromě toho zajistit integrovanými příchytkami (obr. 2).
 

Plastová rozvodnice s kovovým krycím rámečkem a dvířky

Skříňka rozvodnice, včetně krytu přístrojů, je zhotovena z vysoce kvalitního plastu polystyrolu, což je základním předpokladem vysoké úrovně bezpečnosti s třídou izolace II. Krycí rámeček s dvířky je však zhotoven z ocelového plechu lakovaného bílým práškovým lakem v odstínu RAL 9010. Dvířka rozvodnice jsou vybavena speciálním uzávěrem se samočinným zaklápěním, do kterého lze v případě potřeby namontovat zámek. Na vnitřní stranu dveří se upevňuje průhledná příchytka na plány, která je součástí dodávky rozvodnice (obr. 3).
 

Promyšlený systém s garancí pohodlné montáže

Pro pohodlnou montáž je rozvodnice vybavena mnoha důmyslnými technickými vylepšeními, mezi která patří např. vodováha, jež je integrována přímo ve vestavné skříňce, a montér tak může identifikovat její přesnou polohu při zazdívání (obr. 4). Ostatně drobné nepřesnosti při zazdění nebo osazení do sádrokartonu umožňuje zakrýt krycí rámeček rozvodnice.
 
U provedení pro montáž do dutých stěn jsou jednotlivé díly zhotoveny z plastu s velkou teplotní odolností (zkouška žhavou smyčkou 850 °C). Toto provedení je zároveň vybaveno sadou příchytek pro upevnění rozvodnice do sádrokartonu, které se osazují z vnitřku rozvodnice, a v žádném případě tak nehrozí zapadnutí příchytky do duté příčky. Navíc tento speciální systém umožňuje upevnění rozvodnice pouhým stiskem hlavy šroubu příchytky (obr. 5). Pro pohodlné zavedení vodičů jsou rozvodnice vybaveny odnímatelným horním a dolním čelem (obr. 6), ve kterém je předlisován rastr pro snadné vylamování otvorů, jejichž velikost lze snadno přizpůsobit počtu zavedených kabelů.
 
Zároveň je v těchto prostorech umístěna plastová lišta pro upevnění kabelů, jejíž význam ocení montéři především při montáži těchto skříní do sádrokartonových příček. Přístrojový kryt rozvodnice je vybaven plombovatelným rychlouzávěrem, který je sice nutné upevnit i sejmout výhradně pomocí šroubováku, avšak pro upevnění postačí otočit šroubovákem o pouhých 90° (obr. 7).
 
Tyto rozvodnice se vyznačují velmi malou vestavnou hloubkou 90 mm, která umožňuje jejich montáž i do tenkých příček. Pokud by však byla vestavná hloubka rozvodnice pro některý typ příčky příliš velká, nabízí nová řada řešení, s jehož pomocí lze zmenšit vestavnou hloubku rozvodnice z 90 mm na pouhých 72 mm. Pro tyto účely postačí otočit držáky rozvodnice a krycí rámeček poté podložit distanční podložkou, dodávanou v rámci příslušenství (obr. 8).
 
Další informace mohou zájemci získat na webových stránkách společnosti: http://www.hager.cz
 
Obr. 1. Zvýšení krytu v horní a dolní části – více prostoru pro svorkovnice a zapojení
Obr. 2. V bocích skříně zvětšený prostor s integrovanými příchytkami pro vodiče
Obr. 3. Vnitřní strana dvířek je vybavena příchytkou na plány
Obr. 4. Pro přesné upevnění rozvodnice je v ní integrována vodováha
Obr. 5. U rozvodnic v provedení do dutých příček lze stiskem šroubu skříňku upevnit
Obr. 6. Výsuvný kryt v horní a dolní části s předlisovaným rastrem pro vylomení otvorů usnadňuje zavedení kabelů
Obr. 7. Nový plombovatelný rychlouzávěr krytu přístrojů se upevní otočením šroubů o pouhých 90°
Obr. 8. Možnost zmenšit standardní hloubku zapuštění do stěny 90 mm na pouhých 72 mm podložením rámečku distanční podložkou a otočením příchytek pro upevnění