časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nouzová svítidla Legrand

|

Ing. David Drozd, Legrand, s. r. o.
 
 
Legrand patří mezi významné světové společnosti, které vyrábějí produkty a systémy pro elektrické instalace a datové rozvody. Široký sortiment nabízených výrobků Legrand zahrnuje i svítidla nouzového osvětlení.
 
Společnost Legrand vstoupila na český trh s nouzovým osvětlením již před mnoha lety. Její základní nabídka obsahovala svítidla se základními funkcemi a v běžném designu nouzových svítidel. Legrand věnuje svítidlům pro nouzové osvětlení velkou pozornost a každý rok přináší nové prvky s novými funkcemi a vyšší užitnou hodnotou nejen pro konečného uživatele, ale i pro ty, kteří výrobky Legrand uplatňují v návrzích osvětlení a instalují.
 
Řada svítidel pro nouzové osvětlení zahrnuje nejen standardní svítidla 6, 8 a 11 W. Patří sem i svítidla řad U21, S8, G5, zákazníkům již známá a osvědčená, a svítidla řad B65, NT65 a NFL65 v krytí IP65. V sortimentu firmy jsou přístroje, které umožňují využít i další funkce. Jde např. o ochranné moduly určené pro ochranu vybití baterií při plánovaných odstávkách, opravách, údržbě apod., kdy je lokálně přerušena dodávka elektrické energie.
 
V současné době se velmi často používají svítidla v trvalém nebo kombinovaném režimu, kdy je provozována soustava nouzových svítidel k doplňkovému nebo standardnímu osvětlení společných prostorů, zejména chodeb, v nichž svítidla svítí téměř nepřetržitě.
 
Systém adresovatelného nouzového osvětlení společnosti Legrand zahrnuje vedle adresovatelných svítidel, která jsou k dispozici v téměř všech řadách, centrálu k ovládání adresovatelných svítidel, blok rozšíření a monitorovací program. Jedna centrála může ovládat až 1 023 svítidel.
 

Řada nouzových svítidel L31

Mezi novinky konce loňského roku patří řada nouzových svítidel, která v sobě spojují prvky vysoké funkčnosti a nového designu. Nouzová svítidla řady L31 (obr. 1) se 6W zářivkou jsou k dispozici ve standardním a adresovatelném provedení. Pro zajištění vysokého světelného toku v netrvalém režimu lze vybrat svítidlo osazené zářívkami 2× 6 W. Svítidlo v adresovatelné verzi s autotestem je plně kompatibilní se systémem ovládání nouzových svítidel Legrand LVS (Legrand Vision System). Je určeno pro povrchovou nebo zapuštěnou montáž do suchých příček.
 
V jeho příslušenství jsou doplňující dekorativní prvky, jako je kruhový nebo čtvercový difuzor. Svítidlo lze zároveň s různými dekorativními difuzory použít k osvětlení signalizační tabulky, na kterou se nalepí příslušný piktogram.
 
Firma poskytuje zákazníkům možnost zvolit si u vybraných typů nouzových svítidel baterie šetrné k životnímu prostředí. Řada svítidel L31 je výjimečná tím, že ve standardní nabídce obsahuje svítidla s Ni-MH akumulátory. Je tedy pouze na zákazníkovi, jaké stanovisko zvolí v otázce ochrany životního prostředí a zda si vybere svítidlo šetrnější k životnímu prostředí. Legrand přizpůsobil ceny těchto svítidel tak, aby byly srovnatelné s cenami standardních typů svítidel i přesto, že cena Ni-Cd akumulátorů vysokoteplotního typu je nesrovnatelně nižší než Ni-MH zdrojů.
 
Společnost Legrand, s. r. o., postupuje v souladu se zákonem o odpadech vycházejícím z evropské směrnice a je zapojena do kolektivního systému provozovaného společností Ekolamp, která zajišťuje zpětný odběr a provoz sběrných míst pro likvidaci svítidel a světelných zdrojů.
 

Řada nouzových svítidel Arcor 2

Mezi další novinky patří řada svítidel se signalizačními tabulkami Arcor 2 (obr. 4). Toto svítidlo má nejen atraktivní design, ale také několik pokrokových technických prvků, např. světelný zdroj. Místo klasické zářivky je použita zářivka se studenou katodou miniaturních rozměrů a s dlouhým životem (50 000 h). Signalizační tabulka je vyrobena ze světlovodného materiálu, ve kterém je zalit piktogram. Zářivka velmi malého průměru se studenou katodou je ideální pro použití světlovodných materiálů, neboť většina světelného toku směřuje přímo do světlovodné signalizační tabulky.
 

Řada nouzových svítidel Lipso

Třetí novinkou jsou miniaturní nouzová a orientační svítidla řady Lipso (obr. 5). Jsou určena např. pro dodatečné osvětlení a zvýraznění schodišť. Jejich nadčasový design spolu s možností vybrat si z pěti barev diod LED (bílá, modrá, červená, zelená a jantarová) pro orientační osvětlení dělá z těchto svítidel velmi atraktivní doplněk a zároveň funkční prvek. Svítidlo obsahuje sedm diod LED s velkou svítivostí, a tudíž je šetrným spotřebičem se zanedbatelnou spotřebou a s ohledem na dlouhý život světelných zdrojů také bezúdržbovým spotřebičem.
 
Společnost Legrand vydala nový katalog nouzových svítidel (obr. 6), který informuje o problematice nouzového osvětlení, seznamuje s kompletním sortimentem nouzového osvětlení a obsahuje několik výběrových tabulek, podle kterých je možné si vybrat vhodné svítidlo. Katalog je k dispozici u smluvních distributorů nebo v sídle společnosti Legrand. Technické oddělení je připraveno poskytnout pomoc všem, kteří navrhují, projektují a prodávají nouzové osvětlení.
 
Obr. 1. Nouzové svítidlo řady L31
Obr. 2. Nouzové svítidlo BAES plafond v zasedací místnosti
Obr. 3. Nouzové svítidlo BAES plafond na chodbě v zázemí komerční budovy
Obr. 4. Nouzové svítidlo řady Arcor 2
Obr. 5. Nouzová svítidla řady Lipso
Obr. 6. Katalog nouzových svítidel