časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Měřič rezistivity a zemního odporu CA 647 2/6474

|

Ing. Pavel Mareš, Blue Panther, s. r. o.
 
Renomovaný výrobce měřicí techniky Chauvin Arnoux uvedl na trh nový přístroj pro měření rezistivity a zemního odporu CA 6472 a CA 6474. CA 6472 zahrnuje pět typů měření používaných při testování zemnicích systémů, a to měření spojitosti, zemního odporu, zemního potenciálu a rezistivity půdy. Všechna tato měření lze zvolit otočným přepínačem. Kombinací přístrojů CA 6472 a CA 6474 je možné měřit a analyzovat uzemnění stožárů elektrického vedení selektivní metodou za použití měřicích sond Ampflex (obr. 3).
 

Měření rezistivity půdy

Při měření rezistivity půdy se používá klasická metoda se čtyřmi tyčovými zemniči. Rezistivita se měří čtyřvodičovou metodou. Dvěma vnějšími sondami je do obvodu přiváděn testovací proud, vnitřními sondami se měří úbytek napětí vyvolaný testovacím proudem na vzdálenost a. Pro výpočet rezistivity půdy se používají dvě metody, a to buď metoda Wernerova, nebo metoda Schlumbergerova. Přístrojem CA 6472 lze měřit s použitím obou metod. Podle Wernerovy metody se rezistivita vypočítá ze vztahu ρW = 2πaRS-ES, kde RS-ES je odpor mezi vnitřními elektrodami, přičemž vzdálenost mezi všemi elektrodami je stejná (obr. 1). Podle Schlumbergerovy metody se rezistivita vypočítá ze vztahu ρS = (π(d2A2/4)RS-ES)/4, kde RS-ES je odpor mezi vnitřními elektrodami, A je vzdálenost vnitřních elektrod a 2d je vzdálenost vnějších elektrod. Hodnotu rezistivity přístroj vypočítává automaticky podle zvolené metody.
 

Měření zemního odporu třípólovou metodou

Dalším typem měření je měření uzemnění pomocí třípólové metody (obr. 2). Tato metoda se používá při testech stávajících zemničů. Přes proudovou elektrodu a testovaný zemnič se do obvodu přivádí proud, třetí elektrodou se měří úbytek napětí na testovaném zemniči. Při měření je důležité zachovat dostatečnou vzdálenost elektrod, aby se vyloučil vliv blízkosti elektrod. Přístroj CA 6472 měří zemní odpor v rozsahu 0,01 Ω až 100 kΩ, při napětí 16 nebo 32 Vrms a frekvenci 41 až 512 Hz.
 

Selektivní metoda měření uzemnění stožárů vvn

Kombinací přístrojů CA 6472 a CA 6474 je možné měřit uzemnění stožárů vvn. K tomuto měření se využívá selektivní metoda. Předpokladem pro měření selektivní metodou je existence zemní smyčky a řady dalších zemničů, které jsou k testovanému zemniči připojeny paralelně. U stožárů vvn je tato smyčka tvořena zemí a dalšími stožáry, které jsou spojeny zemním lanem.
 
Výhodou selektivní metody je možnost měření konkrétního zemniče bez potřeby rozpojení daného obvodu. Na obr. 5 je naznačen způsob měření uzemnění stožáru selektivní metodou přístroji CA 6472 a CA 6474. Přístrojem CA 6472 je do obvodu injektován proud. Ten se rozdělí do všech paralelně připojených zemničů. Proud tekoucí přes testovaný stožár (zemnič) je měřen přístrojem CA 6474 u pat stožáru (obr. 6). Dále je měřen úbytek napětí na odporu uzemnění testovaného stožáru. Z takto naměřených hodnot již lze vypočítat zemní odpor. Oba přístroje jsou propojeny komunikačním kabelem. Ke měření proudu se používají pružné měřicí transformátory typu Ampflex. Výhodou těchto sond je možnost ohybu do libovolného tvaru. Jsou vyráběny v různých délkách, Obr. 6. Připojení sondy Ampflex k patě stožáru a vyhoví tak jakémukoliv průměru vodiče, na kterém se provádí měření. Druhou metodou měření je metoda pasivní, která je založena na měření unikajících proudů.
 
Přístroj používá při měření vlastní diagnostiku, která indikuje chyby v zapojení obvodu, např. špatné připojení elektrod nebo rušivé signály. Rozsah měření přístroje je 0,001 Ω až 100 kΩ. Další funkcí je analýza chování zemního spojení v rozsahu 41 Hz až 5 kHz. Toto měření se vykonává pro zjištění chování zemnicího systému při úderu blesku. Proud vyvolaný bleskem obsahuje vysokofrekvenční složky řádově až megahertzů. Většina energie je však přenášena složkami menší frekvence (do 30 kHz).
 
Přístroje CA 6472 a CA 6474 jsou dodávány v přenosném plastovém kufříku. Jsou navrženy do náročných podmínek a jsou odolné proti vodě. CA 6472 je vybaven velkým displejem LCD a baterií, kterou lze dobíjet v terénu autonabíječkou. Do paměti o velikosti 512 údajů lze ukládat naměřené hodnoty, které je možné přes rozhraní USB přenést do počítače. Hmotnost přístroje je pouhých 3,2 kg. Přístroj je zařazen do třídy bezpečnosti CAT IV 50 V a vyhovuje normám IEC 61326-1, IEC 61010 a IEC 61557-1-4-5.
 
Více informací lze získat u distributora Chauvin Arnoux, společnosti Blue Panther s. r. o. www.blue-panther.cz
 
Obr. 1. Měření rezistivity půdy
Obr. 2. Měření zemního odporu třípólovou metodou
Obr. 3. Test zemničů stožárů vvn přístroji CA 6472 (vpravo) a CA 6474
Obr. 4. Princip měření dvěma klešťovými sondami
Obr. 5. Měření uzemnění stožáru vvn přístroji CA 6472 a CA 6474
Obr. 6. Připojení sondy Ampflex k patě stožáru