časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Loňský úspěch vodních elektráren

|

Dvacet malých a jedna velká vodní elektrárna, které provozuje firma ČEZ Obnovitelné zdroje Skupiny ČEZ, vyrobily za loňský rok elektrickou energii o objemu téměř 208 GW·h. Oproti předchozímu roku je to dvojnásobek a toto množství by stačilo na celoroční zásobení šedesáti tisíc domácností. Za zvýšením produkce stojí zejména získání elektrárny Střekov a technická zlepšení. Významně se na tomto úspěchu podílely také přírodní podmínky panující na počátku a na konci loňského roku a provoz nové elektrárny Bukovec u Plzně.
 
Druhým nejdůležitějším výrobcem energie z obnovitelných zdrojů, následujícím za velkými vodními díly, v České republice dlouhodobě jsou svým celkovým objemem vyrobené elektřiny malé vodní elektrárny. Oproti velkým vodním elektrárnám mají v současnosti navíc větší potenciál rozvoje.
 
„V malých vodních elektrárnách do výkonu 10 MW je stále potenciál pro růst, a to jak výstavbou nových, tak zlepšováním parametrů stávajících. Díky investicím do úprav zařízení získáme do roku 2010 celkem 6,5 % instalovaného výkonu navíc,“ řekl Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje.
 
Do budoucnosti se plánuje výstavba dalších malých vodních elektráren. „Jedna z nich bude stát u Mělníka a bude využívat chladicí vodu z tamní uhelné elektrárny,“ uvedl Josef Sedlák.
[Tiskové materiály ČEZ, 2008.]