časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kvalitní nářadí dělají dobré nápady, kvalitní materiál a precizní výroba

|

Ke každé profesionální práci neodmyslitelně patří i profesionální nářadí. Tento příspěvek je podrobněji věnován několika novinkám v oblasti nářadí, a to z pohledu jejich funkčnosti a výrobní technologie. Vedle různých druhů šroubováků se v elektrotechnice používají základní nástroje pro pracovní procesy střihání, odizolování, lisování a testování. Předním výrobcem v oboru uvedeného nářadí je společnost Weidmüller. Její výrobky lze nalézt nejen ve všech důležitých oborech výroby a montáží, ale i v zájmových oblastech – hobby.
 
Obvykle prvními činnostmi jsou střihání a odizolování. Vodiče a kabely musí být přesně připraveny pro různá zapojení. Kvalita střihacího procesu je proto velmi důležitá. Společnost Weidmüller je specialista v oboru střihání měděných a hliníkových vodičů. V průběhu letošního roku zmodernizovala vlastní řadu nářadí a nabízí několik zajímavých druhů větších i menších variant. Základním nástrojem jsou střihací kleště pod označením KT 45R (obr. 1) s tzv. ráčnovým mechanismem, který umožňuje snadnou a pohodlnou práci. Optimalizovaný převodový mechanismus je kompromisem mezi potřebnou silou a rychlostí střihu, tzn. že lze rychle střihat i při menší vyvinuté síle. Za pozornost stojí použitý nůž a jeho tvar. Materiálem je vysoce legovaná a zušlechtěná ocel s dokonalým strojním zpracováním, která je základem vysoké kvality střihu. Díky nepravidelnému tvaru nože není vodič při střihu vytláčen, ale naopak rovnoměrně sevřen. Střihací síla je lineárně rozložena po celou dobu střihu. Výsledkem je hladký a čistý střih. Samozřejmostí jsou ergonomické rukojeti s garancí bezpečného držení (obr. 2). Tyto rukojeti neunavují dlaň a jsou vhodné i pro osoby s menšíma rukama. Nezanedbatelným prvkem je malá hmotnost vlastního nástroje – střihací kleště KT 45 patří ve své kategorii i přes dostatečnou robustnost k nejlehčím.
Po přestřihnutí kabelu nebo vodiče následuje jeho odplášťování a odizolování. Pro odpláštění lze použít některý z nových nástrojů, např. malý, ale snadno ovladatelný nástroj AM 16 (obr. 3). Pro práci je opět důležitý ergonomický design, který dobře „padne“ do dlaně. Nástrojem je možné snadno odstranit vnější plášť bez poškození izolace jednotlivých vodičů. AM 16 lze použít v kterékoliv části vodiče. Podle tloušťky vnějšího pláště se nastaví výška nože a po jednom obtočení kabelu se pootočí motýlek na nástroji a kabel lze řezat podélně (obr. 4).
S vývojem řídicích systémů se stále častěji objevují ploché kabely. Zde Weidmüller uvádí na trh speciální odplášťovací nástroj AMF 6/10 (obr. 5). Kabel lze odizolovat v libovolném místě. Rukojeť nástroje je možné použít i jako vodicí lištu. Pro konečný podélný řez (obr. 6) se použije zkompletovaný nástroj. Odpláštění je rychlé a pro vodiče bezpečné.
S moderními technikami a Ethernetem souvisí také používání optických kabelů. Pro dosavadní lisovací nářadí byly vyvinuty nové čelisti určené k lisování optických kabelů. Podle typu kabelu (SC/ST/LC) a konektoru se zvolí i typ lisovacích kleští (obr. 7). U kleští jsou zachovány všechny základní charakteristiky lisovacího nářadí Weidmüller. Nářadí je spolehlivé, dobře ovladatelné. Potřebná vlastní manuální síla je minimální. Před lisováním je rychlost pohybu rukojetí mírně nerovnoměrná; to umožňuje snadnější umístění vodiče, resp. optického kabelu, a lisovací koncovky. Ráčnový mechanismus vyžaduje plné domáčknutí nástroje; tím se zabrání neúplnému zalisování. Pláště rukojetí jsou vyrobeny z upravených materiálů, které zabraňují skluzu nástroje. V této souvislosti je třeba zmínit, že společnost Weidmüller je vlastníkem dvou patentů na lisovací nářadí, a to na řešení ráčnové a pružinové konstrukce lisovací hlavy. Užitná životnost lisovacích nástrojů Weidmüller je projektována na 50 000 pracovních cyklů.
Weidmüller vyšel vstříc poptávce zákazníků a do svého sortimentu zařadil ruční hydraulický děrovací nástroj (obr. 8). Používá se pro prorážení otvorů do rozváděčových skříní. Podle zvolené matrice lze děrovat čtvercové, obdélníkové nebo kruhové otvory. Pracovní postup je vcelku jednoduchý: Nejdříve se do skříně vyvrtá malý otvor pro prostrčení napínacího trnu. Na oba jeho konce se připevní požadovaný typ matrice. Nasadí se a uzavře se hlavice nástroje a pak se jednou rukou „pumpuje“. Po několika zdvizích prorazí matrice požadovaný otvor ve skříni. Poté se napínací trn a matrice uvolní. Nástroj vyniká snadností použití a minimální údržbou.
Zkušenosti z praxe potvrzují, že práce jde lépe od ruky s kvalitním nářadím. Mnoho nástrojů vypadá na první pohled podobně a liší se „jenom“ v detailech. Avšak právě tyto detaily mají mnohdy pro funkčnost nástroje velký význam. Kvalita a spolehlivost vyžadují profesionální nářadí a společnost Weidmüller právě takové nabízí.
Zaujal-li vás některý nástroj nebo si nevíte rady s řešením, můžete se obrátit na firmu Weidmüller, kde vám ochotně poradí, popř. vám přímo u vás předvedou doporučený nástroj.
Další informace mohou zájemci získat na adrese: http://www.weidmueller.cz
 
Obr. 1. Střihací kleště KT 45R
Obr. 2. Střihání kabelu kleštěmi KT 45R
Obr. 3. Nástroj AM 16
Obr. 4. Práce s nástrojem AM 16 a – příčný řez, b – podélný řez
Obr. 5. Nástroj AMF 6/10
Obr. 6. Podélný řez s nástrojem AMF 6/10
Obr. 7. Kleště pro lisování optických kabelů
Obr. 8. Prostřihávací nástroj