časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Korugované trubky účinně chrání kabely pod zemí

|

Kopos Kolín a. s.
 
V několika posledních letech se kabelové vedení stále častěji rozvádí pod zemí. S podzemním rozvodem se lze setkat např. v průmyslových a silničních stavbách, u železničních tratí, letišť, elektráren aj. – zkrátka u návrhů trasování energetických a sdělovacích vedení. Jak ale zajistit účinnou a dlouhotrvající ochranu kabelů? Vhodným řešením jsou korugované trubky, tzv. chráničky (obr. 1), které urychlují práci a snižují náklady na výkopové práce, neboť při
jejich pokládce stačí mělčí a užší výkopy.
 
Korugované trubky určené k ochraně vedení Kopoflex a Kopodur patří do nabídky společnosti Kopos již několik let a jsou podrobněji popsány v tomto příspěvku.
Vyrábějí se z bezhalogenového polyetylenu ve dvoustěnném provedení. Technika dvojité stěny (uvnitř hladká, vně zvlněná) dává trubce vynikající vlastnosti, především možnost vysokého dynamického a statického zatížení (odolnost stlačení >450 N/200 mm). Oba výrobky jsou vysoce odolné proti agresivním látkám, takže nacházejí uplatnění i např. v chemickém průmyslu. Kopoflex i Kopodur jsou zařazeny do třídy hořlavosti C3 a nejsou odolné proti UV záření.
Díky moderní technologii výroby se vnitřní a vnější část celého výrobku formuje do homogenního celku během jediné výrobní operace. Výhody linky na výrobu korugovaných trubek jsou především zdvojnásobení rychlosti výroby a úspora materiálu, daná řešením na bázi dvojité stěny, která umožňuje snadnou manipulaci při překládce a při ukládání trubek.
Trubky Kopoflex jsou vysoce ohebné, a to i při poměrně malých poloměrech ohybu. Konce trubek lze uzavřít zátkami, které zabrání vniknutí nečistot dovnitř trubky. Vysoká ohebnost a pevnost stěn jsou předpokladem pro použití i při ochraně vodních a plynových přípojek. Trubky se dodávají v kotoučích o délce 50 m se spojkou na jednom konci a se zavedeným protahovacím drátem, který usnadňuje zatažení kabelu dovnitř trubky.
Tuhé trubky Kopodur jsou neohebné. Dodávají se na paletách ve standardní délce 6 m. Na přání zákazníka lze dodat i jiné rozměry. Každá trubka je standardně na jednom konci vybavena spojkou. Pro ohyb systému se používají kolena (s ohybem 45° nebo 90°), která jsou na obou koncích opatřena spojkou pro snadné napojení.
Při ukládání více trubek do výkopu se pro lepší uspořádání a přehlednost dodávají i distanční rozpěrky, a to podle potřeby dvou-, čtyř-, šesti- nebo osminásobné. Rozpěrky je možné vzájemně spojovat. Oba produkty se standardně vyrábějí v červené barvě pro použití pod zem, pro pozemní vedení výrobce doporučuje černou barvu, která je více odolná proti UV záření. Na přání zákazníka lze při konkrétní objednávce dohodnout i jinou barevnost.
V České republice se nyní objevují korugované trubky z dovozu. Někteří výrobci však nedodržují předepsanou výši mechanického zatížení 450 N. Stavební dozor na velkých stavbách by si měl vždy přímo od výrobce vyžádat certifikát deklarující výši mechanického zatížení korugovaných trubek, které jsou na stavbě pokládány do země.
 
Další informace o výrobcích společnosti Kopos Kolín a. s. mohou zájemci získat na adrese:
Kopos Kolín a. s.
Havlíčkova 432
280 94 Kolín IV
tel.: +420 321 730 111
fax: +420 321 730 811
 
Obr. 1. Korugované trubky – chráničky
Obr. 2. Standardní barvou korugovaných trubek je červená (na přání zákazníka jsou k dodání i jiné barevné odstíny)