časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kopos nabízí elektroinstalační materiál do dutých stěn (sádrokarton)

|

Mgr. Marie Horská, Kopos Kolín, a. s.
 
Široký sortiment elektroinstalačního materiálu je v nabídce společnosti Kopos již tradicí. Stále modernějším stavebním postupům a technologiím firma přizpůsobuje i svůj sortiment. Ke standardní nabídce tak patří i elektroinstalační materiál pro
duté stěny.
 
V nabídce je několik druhů instalačních krabic. Univerzální krabice umožňují montáž dvojzásuvky a některé univerzální krabice jsou vhodné pro instalaci přístrojů s větší montážní hloubkou (např. přepěťová ochrana). Přístrojové krabice jsou v nabídce ve variantách pro zabudování jednoho, dvou, tří, čtyř nebo pěti přístrojů. Rozvodné krabice se standardně dodávají s víčkem a svorkovnicí (vyjma KO 110/L). Krabice lze montovat několika způsoby.
 
K prvnímu způsobu patří klasický postup pomocí šroubku s patkou (obr. 1).
 
Druhým způsobem, který přináší až 25procentní úsporu času, je použití montážního kroužku. Nejprve se vytvoří otvor pro osazení krabice. (Pro přesné otvory potřebné pro osazení krabic do sádrokartonu jsou k dispozici pilové vrtáky v rozměrech potřebných pro určitý typ krabice.) Do vyvrtaného otvoru se vloží montážní kroužek, na který se pak nasune krabice. Kroužek krabici bezpečně a pevně drží ve správné poloze (obr. 2).
 
Třetí typ montáže umožňuje nově koncipovaná krabice KUH1/L. Krabice se skládá ze dvou částí, vrchního a spodního dílu. Montuje se z rubové strany sádrokartonových desek tloušťky 12,5 mm a upevňuje se samořeznými vruty z lícové strany. Dostatečný vnitřní prostor (obr. 3) umožňuje vložení aktivních prvků pod přístroj (stmívače, přepěťové ochrany).
 
Elektroinstalační materiál vhodný pro montáž do stavebních hmot třídy reakce na oheň A1 až D ve smyslu ČSN EN 13501-1 (Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí staveb – Část 1: Klasifikace podle výsledků zkoušek reakce na oheň), popř. podle dříve platné normy ČSN 73 0862 (Stanovení stupně hořlavosti stavebních hmot: Montáž krabic na a do materiálů stupně hořlavosti A až C2), je vyroben z tvrdého samozhášivého PVC, jenž je odolný vůči teplotám do 60 °C.
 
Zvláštní pozornost je třeba věnovat povrchově ošetřenému dřevu (lak, impregnace, barva) třídy reakce na oheň E nebo F (dříve stupeň hořlavosti C3 – lehce hořlavé stavební hmoty). Kopos nabízí řešení i pro tyto případy – jde o jedinečnou dvouplášťovou izolační krabici KI 68 L/1 (obr. 4), jejíž izolační část zamezuje průniku nadměrného tepla do staveních hmot. Kopos Kolín jako výrobce doporučuje tuto krabici včetně jejích modifikací pro montáž do stavebních hmot stupně hořlavosti A až C3 podle dříve platné normy ČSN 73 0862.
 
Elektroinstalační krabice se také vyrábějí v bezhalogenovém provedení na bázi polykarbonátu, který je samozhášivý. Materiál je odolný proti šíření plamene. Používá se do prostředí s vyššími nároky na ochranu osob a zařízení. Při přímém působení plamene dochází ke snížené dýmivosti a nulovému uvolňování toxických látek.
 
Další informace o výrobcích a aktuální nabídce společnosti Kopos Kolín na adrese: http://www.kopos.cz
 
Obr. 1. Detaily uchycení krabice klasickým postupem – šroubek s patkou
Obr. 2. Uchycení krabice s využitím montážního kroužku MKU 64
Obr. 3. Elektroinstalační krabice KUH 1/L
Obr. 4. Elektroinstalační krabice KI 68 L/1